KRISTIANSAND: — Alle som har litt dårlig selvtillit burde lage en fotballkabaret. Fotballsangene inneholder bare oppbyggelige tekster av typen vi er best og vi er størst, ler Marit Sæther.

Vibeke Holm og Tina Mersland nikker enig. De tre jentene har valgt å hylle fotballen i sin ferske kabaret. Det vil handle om fotball både på lokalt, nasjonalt og internasjonalt plan. Alt sett på med et feminint blikk. De lokale heltene i Start er naturlig nok viet mye oppmerksomhet i kabareten som går fram til lørdag.

Offsidereglene

— Vi har hatt mye å ta av både i forhold til klubbens sportslige suksess og hundreårsjubileet i år, sier de tre, men påpeker at kabareten var planlagt før Starts suksess kom.

— At de gjør det så bra er en bonus for oss, sier de.

Av jentene er det Marit som har mest kunnskap om fotball.

— Tidlig i planleggingen spurte Marit meg og Tina om vi kunne forklare offsidereglene. Da var det ikke mye vettugt som kom fram, ler Vibeke før Tina fnisende supplerer:

— Jeg lærer meg de reglene stadig vekk og bestemmer meg for å huske dem, men i neste øyeblikk har jeg glemt det igjen. Det er helt merkelig.

Menn gråter

Kabareten handler om begeistringen og gleden fotballen skaper. At fotball får gutter til å vise følelser er også viet oppmerksomhet.

— Jeg er sikker på at menn gråter like mye når favorittlaget taper som de gjør gjennom et helt ekteskap, sier Marit Sæther og fortsetter spøkefullt:

— Det hadde ikke skadet om de overførte de følelsene til andre deler av livet også.

— Ja, det er noe helt spesielt med gutter og fotball. Det er guttenes fristed. Dessuten blir de fysiske av fotball. De tar utrolig mye på hverandre under fotballkamper, humrer Vibeke.

Jentenes kabaret er krydret med lette og fengende melodier. Flere av dem signert 80-tallet. De har valgt ut låter fra Fotball VM både 1986, i 1994 og 1998. Liverpoolhymnen «You Never Walk Alone» er selvsagt også med. Det samme er Starts «Elleve mann med bein av stål». Arne Scheie kommer også på besøk i en eller annen form. Suksessen til guttene i TVNorges fotballreality «Heia Tufte!» går heller ikke upåaktet hen.

Jentene får god drahjelp av et fire manns stort band som blant annet inkluderer Per Elias Drabløs og kapellmester Christer Fredriksen.

Ingen generalprøve

De tre jentene hadde kabaret på Kjesk i fjor også. Den var viet Bjørn Eidsvåg og trakk fullt hus alle fire dagene. Nå er planen å ha en ny kabaret hvert år. Fjorårets forestilling ga nemlig mersmak selv om det er mye arbeid innimellom faste jobber og «haugevis av barn» som jentene selv sier.

— I fjor hadde vi riktignok ingen generalprøve. Vi skrev nemlig ferdig kabareten etter den siste prøven, ler Marit Sæther, Vibeke Holm og Tina Mersland før de oppfordrer mannlige fotballfans til å møte opp:

— Nå har de sjansen til å gå på et kulturarrangement som handler om fotball. Den sjansen bør de ikke la gå fra seg!

heidi.ditlefsen@fvn.no