KRISTIANSAND: — I fjor gjorde vi Hamlet og Ibsen. Det har vært mye tung, gammel tragedie. Nå hadde vi lyst på noe lett - på en ny utfordring, forklarer dramaelev Hilde Dungvold.

Det er avgangsklassen ved dramalinja på Vågsbygd videregående skolesom i kveld har premiere på den franske farsen «Hotell Paradiso». Helgen gjennom skal de gi folk lemus i lattermusklene over tre akter.

Mye jobb. - Stykket krever mye timing, veldig mye jobbing, og er veldig fysisk krevende, sier Dungvold.

«Hotell Paradiso» ble skrevet av Georges Feydeau i 1894, men dramaelevene har valgt å legge handlingen til rundt 1950, blant annet på grunn av tilgangen på kostymer. Men handlingen mener de er like aktuell i dag.

— Det finnes helt sikkert et sånt hotell i gatene rundt Moulin Rouge i dag også, sier Ulrikke Tveiten Benestad.

Forviklinger. Kort fortalt handler stykket om to ektepar som har vært gift akkurat litt for lenge, og derfor søker små eventyr på siden. Handlingen sentreres omkring småshabby Hotell Paradiso, hvor de mer eller mindre hederlige skikkelsene stadig mislykkes i å unngå hverandre.

— Stykket har litt for alle. Det har det fysiske som de unge kan le av og voksenhumoren med de småfrekke replikkene, understreker Benestad.

Raske skift. I nær to timer løper de 14 elevene inn og ut av roller, kostymer og kulisser. Det krever sitt.

— Vi har jobbet mye med stemmen i år, for å snakke høyt og klart og tydelig, forteller Dungvold.

Det håper elevene vil sitte når generalprøven går foran publikum torsdag kveld.

— Det er da vi merker når publikum ler, så vi kan time replikkene våre bedre og ikke bli satt ut om de ler på et uventet sted, sier Enes.

Én gutt. Med Christian Ingebretsen som eneste gutt i klassen, er det flere av jentene som også må ta utfordringen med å spille mann.

— Det er tredje året på rad for enkelte. Jeg er bare glad jeg slipper barten i år, smiler Dungvold, som er ung nevø i stykket.

— Hva er trikset for å spille menn?

— Du må tenke at du har noe mellom beina når du går, røper Benestad, som ikke helt mestret trikset, og fikk to dame-roller i stedet.

Driv. De hyppige skiftene til tross, tror elevene at publikum lett vil følge tråden i farsen.

  • Det er et av farsens særtrekk at det går i ett. Men det at det skjer mye hele tiden tror jeg gjør at folk henger mer med, sier Benestad.

Lisa Enes peker på en annen fordel:

— Det er ikke noe moral i stykket. Publikum lærer ikke noe.

— Men de sitter igjen med noe godt. En god latter, påpeker Dungvold.

FAKTA

Hotell Paradiso

Siste store oppsetning for avgangselevene ved dramalinja på Vågsbygd videregående.

Preimiere i kveld, samt forestillinger lørdag og søndag.

Farsen er skrevet av Georges Feydeau.