KRISTIANSAND: – Dere er så gode. Det er en fryd, skryter kursleder Pauline Bermingham Bye til riverdance-nybegynnerne sine inne på Samsen. De har nettopp fullført en såkalt «Slipjig» i ni åttendedels takt. I hele verden er det bare Irland og Ungarn som har musikk i den takten. Det er dermed ikke så rart at Pauline er imponert. De har tross alt bare kommet til andre kursdag. Likevel stokker elevene beina slik de skal. Slett ikke verst når man tar den sprelske musikken i betraktning.

– Det var godt gjort. Musikken er alltid mye raskere enn man tror, skryter Pauline videre før hun gir deltakerne en liten drikkepause.

Blir lystig

– Jeg hadde nok ikke vært her hvis ikke venninnen min hadde anbefalt riverdance, sier Marte Marit Rustad og ser bort på Lisa Arthur. Sistnevnte reklamerte så mye for dansen at venninnen bare måtte sjekke det ut selv.

– Og det er jo veldig gøy. Musikken er inspirerende. Du blir lystig av å være her, sier Marte Marit.

Lisa Arthur begynte på riverdance sist sommer og har allerede gjennomført to seksukers kurs for nybegynnere. I kveld er hun blant annet med som moralsk støtte for venninnen.

– Jeg synes også det er fint å få repetert litt, sier hun, før jentene må gå ut på gulvet igjen. Mer dans venter.

Vikingtiden

Kristiansand Irish Dancers har holdt riverdance-kurs de siste fem årene. Leder i klubben, Pauline Bermingham Bye, har inntrykk av at det ofte er den irske musikken som gir folk lyst til å begynne på kurs.

– Jeg tror det sitter noe i sjelen til nordmenn. En eller annen arv fra vikingtiden. Den keltiske trenden tiltrekker, sier hun med en latter.

Kristiansand Irish Dancers er ingen stor klubb. Totalt er det 16 stykker som danser til oppvisning, og antallet er stadig økende. Flere av dem som er med på nybegynnerkurs fortsetter å danse. Et nybegynnerkurs går over seks uker.

– Riverdance passer for alle. Folk kan faktisk velge selv hvor vanskelig de vil gjøre det. Når man har lært grunntrinnene er det egentlig ikke så vanskelig.

– Hva er riverdance godt for?

– Først og fremst er det god trening. Dessuten får man god balanse, og det er godt for utholdenheten. Man blir også veldig sterk i beina av å danse riverdance, sier Bermingham Bye.

Venninnene Ingunn Olsen og Katrine Habostad er ikke utslitt etter timen med riverdance. Men de er varme.

– Du blir ikke andpusten av dette, men det er tungt, sier Ingunn. Det var hun som fikk med seg venninnen på kurset.

– Jeg har sett Riverdance på TV og synes musikken er fin. Derfor benyttet jeg muligheten til å prøve det selv, sier Ingunn.

– Riverdance er jo sosialt også. Du danser ikke alene, legger Katrine Habostad til.