Han kom opprinnelig fra Texas. Faren var en forretningsmann som hadde skapt seg en formue på fabrikasjon av borehoder til oljebor. Moren skremte ham med skildringer av sykdommer og bakterier. Han var 16 år da moren døde, 18 da faren gikk bort. Han snakket seg til full kontroll over familieformuen.

Som 20-åring skrev han en form for huskeseddel til seg selv: «Jeg vil være verdens beste golfspiller. Jeg vil være den beste pilot. Jeg vil være den mest berømte filmprodusent.»

Han kom til Hollywood. Med sin film nr. to ble han en stor, virkelig stor, berømthet. Den het «Hells Angels», er fra 1930, og var den første film som hadde lange scener med flydueller.

Hughes hyret en pilot til å lære seg å fly. Det skulle vise seg at han var et naturtalent i så måte.

Senere innførte han sex i westernfilmen, som regissør/produsent av filmen «The Outlaw» fra 1943. Han hadde et langt forhold til Katharine Hepburn. Senere hadde han en rekke svingdørsaffærer med blant annet Rita Hayworth, Lana Turner, Jean Harlow og Ginger Rogers.

Sin flylidenskap omsatte han i Hughes Aircraft Company. Han satte fartsrekorder innen flyvning. Han overtok flyselskapet TWA og startet sine anstrengelser for å føre det over i jetalderen. Og han bygde verdens største fly, kalt Hercules. Det var i luften et par minutter.

Han hadde flere ulykker med både biler og fly. Det verste flystyrtet skjedde i 1946, da han testfløy sin egen oppfinnelse, FX-11. Det styrtet i Beverly Hills.

I 1947 overlevde han anklager om bestikkelser. Han vant en senatshøring som søkte å forhindre hans flyselskap TWA (Trans World Airlines) fra å fly kommersielt oversjøisk.

Og der slutter Martin Scorseses film. I virkeligheten fortsatte Hughes liv i nesten tretti år.

Han hadde flere forhold og et ekteskap, men han trakk seg mer og mer inn i seg selv.

Han var en av USAs rikeste menn, men levde, etter hvert, som en eremitt, full av fobier, paranoia og angst.

Han døde i et fly på vei fra Acapulco til Houston, Texas. Da var han tynn som et skjelett, med langt, sammenfiltret hår og skjegg.

Det er en ytterst vital og dynamisk film Martin Scorsese har skapt.

Filmen gir et nærgående portrett av Hughes. Hans dristighet, hans begavelse, hans vilje, hans evne til nytenkning og nyskapning, den glamour som omspant ham. Og hans eksentrisitet, noe som iblant sprengte hans egne grenser og fløt over i sinnssykdom.

I sin regiteknikk kombinerer Scorsese digital teknologi med klassisk lyssetting. Noe som kan gi et frapperende uttrykk av en slags nyoppusset technicolor.

Leonardo DiCaprio utfolder en bred vifte av sitt talent. Han er en rikt fasettert skuespiller. Form— og stilsikker, med skarpe, klare virkemidler.

Stalltips: Oscar for Beste film og Beste regi. Minst.

The Aviator

USA 2005

Regi: Martin Scorsese

Manus: John Logan

Skuespillere: Leonardo DiCaprio, Cate Blanchett, Kate Beckinsale, John C. Reilly, Alec Baldwin, Alan Alda, Gwen Stefani