Linn Pedersen og Thora Dolven Balke har kjent hverandre siden kunststudiene i Bergen. Nå stiller de to nordlendingene ut sammen for første gang.

— Jeg inviterte dem hit fordi de gjør interessante arbeider. Kunsthallen er også opptatt av å vise fram unge kunstnere. Det har blitt en veldig bra utstilling. Jeg er veldig stolt, sier Cecilie Nissen, daglig leder ved Kristiansand Kunsthall.

- Stor mulighet

Lørdag kveld åpner den nye utstillingen. Den skal stå helt fram til 3. mai.

Et av Linn Pedersens fotografier i utstillingen " Frokost i det grønne". Foto: Eva Myklebust

— Det er fint at Kunsthallen gjør dette. Det er en kjempestor mulighet i en ung karriere, sier Thora Dolven Balke.- En slik utstilling har mye å si for karrieren. Det er sjelden en får så store rom å vise seg fram i, samtykker Linn Pedersen.

Siden kunstnerne begge arbeider med fotografi og skulptur, har de lenge diskutert hverandres arbeider.

— Vi har veldig ulike utgangspunkt, men jeg tror fremdeles at man kan se noen likhetstrekk mellom oss, mener Linn Pedersen som de siste årene har bodd og arbeidet i Kristiansand sammen med samboeren Jan Freuchen.

- Hvordan er det å jobbe fra Kristiansand?

— Vi har fått et flott, stort atelier på Odderøya. Kristiansand er en relativt liten by i forhold til hvor jeg har bodd før, men jeg har det jeg trenger her. Det er både et kunstmuseum, en kunsthall og det er fint kunstmiljø her, sier Pedersen.

Linn Pedersen har lager egne installasjoner for rommene hun stiller ut i. Her ser du to hagestoler, omgitt av hennes blå "Stratus"-fotografier. Foto: Eva Myklebust

Hagefest

Hun har valgt å kalle utstillingen sin for «Frokost i det grønne».

— Det er egentlig en tittel fra et Monet-maleri. Mange kunstnere har laget sine versjoner av det maleriet. Jeg har ikke gjort det, men jeg ville ha en tittel som beskrev utstillingen min. Utstillingen er et samlet verk som foregår ute, forklarer Pedersen.

I utstillingen sin viser hun blant annet fram en rekke fotografier. Hun har lagt plastposer oppå akvarellpapir som hun deretter har belyst og fotografert.

— De heter «Stratus» og ser ut som skyer. Rommet er en hage, og disse bildene utgjør himmelen, forklarer Pedersen.

Hun har laget installasjoner spesifikt for rommet hun skal stille ut I. På Kunsthallen har hun plassert fluktstoler, og jord fra blomsterpotter. På noen glasbord står det kopper med kaffe fra gårsdagens hagefest.

Thora Dolven Balke ønsker at arbeidene skal ha mye luft rundt seg. Det mener hun gir mer rom for refleksjon. Foto: Eva Myklebust

Langdryg forståelse

Thora Dolven Balke har valgt å kalle sin utstilling «Von hinten durch die Brust ins Auge».

— Det er en tysk talemåte som betyr å forklare noe bakfra gjennom brystet inn i øyet. Det er noe som er langdrygt. Det handler om den store forståelsen i livet som kommer bakfra og som plutselig slår deg i øyet, forklarer hun.

I en videoinstallasjon har hun filmet flytrafikk fra et hus. Hun har også fotografert et hvilerom fra et sykehus, og laget en avstøpning fra en sykebåre.

I løpet av utstillingen skal også begge kunstnerne lansere bøker. Thora Dolven Balke lanserer sin fotobok «2005» på åpningsdagen. Den inneholder en samling av polaroidarbeider. Pedersens bok blir ikke ferdig før utstillingen nærmer seg slutten.