— Dette må de anke! Dette er en veldig kjedelig og veldig merkelig dom, sier daglig leder Ben Frija i Galleri K i Oslo.

Innehaveren av et av landets mest velrenommerte gallerier er overrasket og bestyrtet over dommen i Oslo tingrett før påske. Der tapte Bernt Bisseth og hans Galleri Bi-Z sitt søksmål mot Skatt Sør, og er dermed skyldig 2,4 millioner kroner i utregnet moms for 2009 og 2009. — Det er ennå ikke bestemt om vi anker. Ankefristen går ut i begynnelsen av mai, sier Bisseths advokat Bjørn Stordrange.

Finjus

En fortvilet innehaver Bernt Bisseth sier om dommen.

— Dette føles som å bli overkjørt etter å ha gått på grønt lys. Dommen er veldig belastende både for meg, de sju ansatte og familien. Nå tror folk jeg har sneket unna disse pengene, for dette er finjus som ikke er så lett å forklare, sa Bisseth.

Det er det faktum at han er dømt til å betale moms for førstehåndssalg av kunst som overrasker både ham og omgivelsene. I likhet med svært mange gallerier baserer Bisseth driften på formidlingssalg av kunstverk på vegne av kunstnere, en omsetningsform som etter loven er momsfri.

«Ikke bra«

Likevel ble altså Bisseth dømt blant annet fordi det på kvitteringer fra galleriet ikke framgår at det er kunstneren og ikke galleriet som er selger av kunsten.

— Hva så? Det er jo uansett formidlingssalg og skal være momsfritt. Hvis de er i tvil kan de bare sjekke regnskapene. Der går det jo fram at kunstneren har fått pengene fra salget. Det skulle være enkelt og greit. Denne dommen er ikke bra, for å si det mildt, sier Ben Frija.

Ingen praksisendring

Galleri Pingvin i Oslo driver også omfattende formidlingssalg av kunst:

— Vi ønsker Galleri Bi-Z lykke til og håper at de vinner fram. Det er dessverre et uklart regelverk rundt dette. Det vi har oppfattet, og som vi forholder oss til, er at formidlingssalg av kunst av levende kunstnere er momsfri. Vi har sjekket rutinene våre opp mot lovverket for å klarlegge hvordan vi skal skrive og ordlegge oss. Men det innebærer samtidig ikke noen endring av praksis for oss. Det er ikke så lett å uttale seg mer konkret om dommen mot Bi-Z uten at vi vet hvordan rutinene der har vært, sier Bjørn Mathisen. Han er daglig leder av Galleri Pingvin.

«Veldig merkelig«

Også hos Kunstnerforbundet i Oslo har man lagt merke til dommen, men daglig leder Lisbeth Dahl Lundgren er tilbakeholden:

— Først må jeg lese dommen og rådføre meg med andre her. Men vi driver altså rent formidlingssalg på ikke-kommersiell basis her, sier hun.

Kristiansand kunsthall driver også til en viss grad momsfritt formidlingssalg av kunst:

— Men det har vi gjort lite av i det siste. Når vi snart skal trappe det opp er vi nødt til å sette oss inn i hva denne dommen innebærer, for den virker veldig merkelig, sier daglig leder Cecilie Nissen i Kristiansand Kunsthall.Støtte fra momsekspert

Støtte fra momsekspert

— Det er lovfestet at førstehåndssalg av kunst skal være momsfritt, men med denne dommen opptrer man som om Bisseth skulle ha kjøpt alle verkene av kunstnerne for så å selge dem videre. Det blir som å tro at en eiendomsmegler har kjøpt alle husene han selger, sier momsekspert og advokat Eivind Bryne.

Finansdepartementet sendte i 2002 ut en prinsipputtalelse med tittelen: «Merverdiavgiftsloven § 70 - Unntak fra plikten til å betale merverdiavgift ved galleriers formidling av kunstverk».

— Så da vil jeg spørre: hvem gjelder egentlig denne uttalelsen hvis den ikke gjelder Galleri Bi- Z? Høyesterett har i mange momssaker slått fast at det er realiteten som er det avgjørende, men her har tingretten så til de grader lagt formaliteter til grunn, sier Bryne.