Toffen Gunnufsen, som var med å starte festivalen i 1992, er initiativtaker bak "Boka om Quartfestivalen". Foto: Lars Hoen
Det er Falck Forlag, som eies av Christer Falck, som vil gi ut "Boka om Quartfestivalen" i slutten av juni, i forbindelse med Q25: Jubileumsfesten. Foto: Odd-Steinar Tøllefsen
Quart-gjengen backstage i Bendiksbukta i 2002: Alf Solbakken (t.v), David Bowie, Pål Hetland og Toffen Gunnufsen. Foto: Scanpix

KRISTIANSAND: — Jeg har hatt denne bokideen i et år, og når Christer Falck meldte interesse så var det perfect match. Både han og forfatter Arvid Skancke-Knutsen er stor fan av festivalen, og de har hele veien hatt en glødende entusiasme rundt prosjektet, forteller tidligere bookingsjef Toffen Gunnufsen om boka.

Verket skal utgis på Falck Forlag rett før Q25:Jubileumsfesten går av stabelen i Bendiksbukta 28. og 29. juni. Initiativtakere til bokprosjektet er Gunnufsen selv og fakultetsdirektør på UiA, Magne Aasheim Knudsen.

Mimrebok

Det er Falck Forlag, som eies av Christer Falck, som vil gi ut "Boka om Quartfestivalen" i slutten av juni, i forbindelse med Q25: Jubileumsfesten. Foto: Odd-Steinar Tøllefsen

I oktober 2008 slapp den tidligere pressesjefen i festivalen, Pål Hetland, boka «Quart — den usminkede historien om Norges viktigste festival», som beskrev både narkotikabruk, svartebørssalg av billetter og pengerot under festivalen. Forlagssjef Christer Falck sier at «Boka om Quartfestivalen» vil ha en helt annen vinkling:- Dette blir en mimrebok som vil ta for seg de musikalske høydepunktene år for år. Man kan kalle den en «coffee table»-bok.

— Så det blir ikke enda mer graving i gamle skandaler?

— Nei, det blir det ikke. Men de to bøkene vil utfylle hverandre. Denne boken vil hylle musikkminner, mens Hetlands glimrende bok har mer fokus på skandalene rundt Quart.

Høydepunkt

Quart-gjengen backstage i Bendiksbukta i 2002: Alf Solbakken (t.v), David Bowie, Pål Hetland og Toffen Gunnufsen. Foto: Scanpix

Falck beskriver festivalen som den viktigste i norsk musikkhistorie:— Den skapte jo festival-sjangeren i landet. Uten Quart hadde det heller ikke blitt noe Øya.

— Hva synes du selv var det musikalske høydepunktet?

— Det var uten tvil D'Angelo-konserten i 2000. Jeg ble stor fan på stedet, og reiste blant annet til New York i tiden etterpå for å se han spille igjen. Jeg skulle ønske den konserten varte i fire timer til. Det var en av mine beste konsertopplevelser noensinne, sier Falck.

Det er forfatter og musikkjournalist Arvid Skancke-Knutsen som har blitt leid inn for å skrive boka. Siden han fikk oppdraget av Gunnufsen før juletider i fjor, har Knutsen lest gjennom et hav av Quart-artikler og historier fra festivalens glansdager.

— Jeg har pløyd gjennom 3000 artikler fra norske aviser, og det er ufattelig mye stoff som har blitt skrevet om festivalen. Interessen fra norske medier var jo skyhøy, sier Skancke-Knutsen, som tidligere skrev bandomtaler og biografier for Quart-festivalen.

Kristiansands rockehistorie

I tillegg til musikalske høydepunkter, vil boka også ta for seg en tidslinje som viser Kristiansands rockehistorie før Quart-festivalen så dagens lys i 1992:

— Byens første møte med rockemusikk var da filmen «Vend dem ikke ryggen» hadde premiere på Fønix Kino i 1956. Boka vil vise utviklingen fra denne dagen, og helt fram til Quadradurmusivalen, altså forløperen til Quart, ble arrangert i 1991, forteller Skancke-Knutsen.

Men forfatteren etterlyser også folkets stemme til boka.

— Nå er vi i innspurten, hvor vi søker etter gode historier fra tilskuere. Vi oppfordrer alle som har vært på Quart-festivalen, enten som tilskuer, vakthold eller artist, til å sende inn minner og historier til oss.