Fredag kveld, under Kulturnatta, åpner utstillingen «Nostalgia for a time that never existed», med tegninger av Andreas Tellefsen.

Seks år siden sist

Torsdag var Tellefsen i full gang med å henge opp bildene sine på Agder Kunstsenter. Det er seks år siden han sist stilte ut i byen.

Detaljbilde fra "Reptile tårer". Foto: Kjartan Bjelland

— Jeg hadde en utstilling i Stockholm i sommer som gikk veldig bra, og tenkte at nå er det lenge siden jeg har stilt ut i Kristiansand, forteller Tellefsen.Agnes Repstad, rådgiver ved Agder Kunstsenter, hørte at bildene var i nærheten, og ønsket å gripe sjansen til å stille ut hans verk om det lot seg gjøre:

— Vi skulle egentlig ha en time-out på kunstsenteret til oktober, men da jeg hørte at bildene var i Kristiansand, så måtte vi bare få det til. Heldigvis fikk vi en frivillig, Nina Helene Jakobia Skoglie, til å stille opp. Det hadde ikke gått uten henne

- Rariteter og kuriositeter

— Hvordan vil du beskrive Andreas Tellefsen som kunstner?

— Han har et helt eget uttrykk som ligger mellom det vitenskapelige og presise til det mystiske og ubehagelige. Det er ekstremt mange detaljer, og man ser at dette er tidkrevende arbeid. Bildene er romantiske, samtidig som det er noe forstyrrende i dem. Han er en av Norges beste tegnere.

Utstillingen er en samling av verk fra 2005 til dags dato, der Tellefsen har satt sammen bilder som passer sammen tematisk.

— Det går i rariteter og kuriositeter, sier Tellefsen og peker på det største bildet i samlingen, «Reptile tårer».

Her ser vi en kvinne som røyker og en mann som har fått begge armene avrevet. Mellom dem står et rarietetskabinett med diverse innhold. Det er et uttrykk for det foruroligende, og amputasjonene kan tolkes som emosjonell smerte. Tellefsen brukte 8 måneder på bildet.

50-tallet

En annen tydelig inspirasjon er 50-tallet. Tellefsen selv bærer med seg stilen i klesveien og i hårveien. Men hva det er som er så forlokkende med 50-tallet, er han ikke så opptatt av å gi noen fasitsvar på.

"Wild Goose". Foto: Kjartan Bjelland

— Det er kanskje som med tittelen på utstillingen. Nostalgi handler om å lengte hjem til noe, selv om det hjemmet kanskje aldri har eksistert. Jeg kan danne meg et bilde av et 50-tall, selv om jeg aldri har opplevd det.Man kan også tydelig se selvportretter i flere av bildene:

— Det er et slags alter ego. Det er en måte å leve seg inn i bildene, forklarer kunstneren.

Bor i Berlin

Andreas Tellefsen er opprinnelig fra Kristiansand, men har bodd og jobbet i Berlin de siste åtte årene.

— Det er et sted som er godt å jobbe, og hvor jeg lett kan isolere meg. Men jeg kommer ikke til å bli i Berlin for alltid. Det er en hard by. Man merker at det er mange traumer etter andre verdenskrig. Folk er litt dystre. Nordmenn er mye blidere og mer omgjengelige.

— Kommer du tilbake til Kristiansand?

— Nei, da må det nok bli Oslo. Der har jeg mange venner.

«Nostalgia for a time that never existed» blir stående på Agder Kunstsenter fra 19. september til 12. oktober.