EVENTYR: "Gåten Ragnarok" har premiere 30. august. Eventyrfilmen blir beskrevet som en norsk Indiana Jones-film, der vi blir tatt med inn i et mysterium fra Vikingtiden. Foto: Carl Christian Raabe/ Fantefilm Fiksjon AS

KRISTIANSAND: — Vi sa 2012 ville bli et mellomår publikumsmessig. Det var vi forberedt på, og tallene for 2012 er derfor som forventet, sier Ivar Køhn, avdelingsdirektør ved utvikling- og produksjonsavdelingen ved Norsk filminstitutt (NFI).

For der 2011 var et rekordår for norsk film, med tanke på markedsandel og utenlandske priser, var 2012 et heller labert kinoår sett med norske øyne. For selv om "Kon-Tiki" ble den mest sette filmen, var det forholdsvis tynt bak storfilmen. "Reisen til julestjernen" og "Tina og Bettina – The Movie" var de to andre filmene som trakk over 100.000 publikummere. Totalt sett endte besøkstallet på over to millioner for femte år på rad, men markedsandelen var kun på 17,8 prosent, mot 24,5 prosent i 2011.

POPULÆR: Mange barnefamilier kjenner bøkene om Karsten og Petra. 15. februar har filmen "Karsten og Petra blir bestevenner" premiere, og den kan bli en publikumsvinner. Foto: SF Norge & Cinenord Kidstory

— Norske filmer har blitt tatt vel imot på utenlandske festivaler og fått stor oppmerksomhet. Men vi har sett i andre land også, at etter en høy topp publikumsmessig, så faller det ofte året etter, sier Køhn.- Norske dokumentarfilmer har også hatt et bra år i 2012, der de har vært representert på store festivaler, legger avdelingsdirektøren til.

Køhn tror derimot norske filmer vil slå kraftig tilbake i 2013, og nevner blant annet "Victoria", "Karsten og Petra blir bestevenner", "Gåten Ragnarok", "Pioner", "Mormor & de 8 ungene" og "Solan og Ludvig: Jul i Flåklypa" som dette års potensielle publikumsvinnere.

— 2013 blir et bra år, både publikumsmessig og i forhold til festivaler og internasjonal oppmerksomhet. Publikumsmessig tror jeg det blir det beste året noensinne. Det kommer flere filmer med stort publikumspotensial, deriblant gode barne- og ungdomsfilmer, og de pleier ofte å løfte publikumstallet, sier Køhn.