MER ROS?: Tenderleaves har fått strålende kritikker for sine to første plater. I mai kommer nummer tre. Foto: Kristin Ellefsen
KRITIKERYNDLING. Hanne Kolstø gir ut sitt tredje soloalbum i oktober. Foto: Jon Anders Skau
ETTERLENGTET: Erlend Ropstad er klar med sin første plate på norsk allerede 20. januar. Foto: Tore-Andr Baardsen
BESTE NYKOMMER: Jonas Alaska ble "beste nykommer" under Spellemannprisen i fjor. I mars kommer oppfølgeren. Foto: Kjartan Bjelland
SYMFOKISK: Marte Wulff lager en plate med KSO, som trolig er i butikkene i høst. Foto: TORE-ANDR BAARDSEN
BESTILLINGSVERK: Christianssand Ensemble har spilt inn sitt bestillingsverk fra fjorårets Canal Street. Foto: Kristin Ellefsen
DEBUTANT: Egil Skram er en av mange debutanter fra plateselskapet Karmakosmetix i 2013. Foto: Kjartan Bjelland
HIPHOP: Lethal Injection med Sheepy og Yenenemis kommer med ny plate. Sheepy har også et soloalbum klart i 2013. Foto: Tore-André Baardsen

Allerede 1. mars kommer Honningbarna med oppfølgeren til "La alarmane gå", som for et år siden ga dem en smått sensasjonell spellemannpris. Debuten var en knyttneve av et album og åpnet en rekke europeiske dører for sørlendingene. Honningbarna har via en abonnementstjeneste gitt ny musikk jevnlig til fansen det siste året, og nå kommer mer av bandets ferske materiale.

Alaska og Kolstø

Også andre av landsdelens mest profilerte artister er plateaktuelle i 2013. Åmliartisten Jonas Alaska fikk sin egen spellemannpris på Folketeateret i fjor, og skal følge opp sin oppsiktsvekkende sterke debut med plata "If Only as a Ghost". Dato for denne er satt til 11. mars, og albumet er produsert av Dum Dum Boys-sjef Kjartan Kristiansen.

KRITIKERYNDLING. Hanne Kolstø gir ut sitt tredje soloalbum i oktober. Foto: Jon Anders Skau

Hanne Kolstø har allerede to soloalbum bak seg, og er blitt en kjæledegge blant norske musikkanmeldere. Hennes tredje utgivelse er lagt til oktober og får tittelen "Stillness and Panic".

Christianssand Ensemble fremførte sitt spektakulære bestillingsverk "Etterskjelv" under Canal Street i fjor. I desember var sekstetten i Kongshavn studio for å spille inn en albumversjon som etter planen kommer ut i april/mai.

MER ROS?: Tenderleaves har fått strålende kritikker for sine to første plater. I mai kommer nummer tre. Foto: Kristin Ellefsen

"Lettere" Tenderleaves

Det knytter seg stor spenning til Karmakosmetix-artisten Egil Skram og hans countryprosjekt. Skram har allerede satt sitt preg på NRK-serien "Hjem", og smakebiter fra plateinnspillingene kan tyde på at debutplata blir noe helt spesielt. Denne ser dagens lys i mai. Omtrent samtidig kommer kritikerroste Tenderleaves med sitt album nummer tre. Duoen har hamstret usedvanlig sterke anmeldelser for sine to første plater og har gitt signaler om at den neste utgivelsen blir "lettere" og mer tilgjengelig enn "Follow the Trail", som kom ut i oktober.

ETTERLENGTET: Erlend Ropstad er klar med sin første plate på norsk allerede 20. januar. Foto: Tore-Andr Baardsen

I juni kommer den utflyttede kristiansanderen Marte Wulff tilbake til hjembyen for å spille inn plate med Kristiansand Symfoniorkester i Kilden. Resultatet håper hun å ha i platehyllene i løpet av høsten. Wulff er også å finne på Erlend Ropstad s kommende album "Tenkte jeg skulle si noe". Venndølen starter det sørlandske platerushet allerede 20. januar.

Hiphop og metall

I hiphop-universet skjer det også ting i 2013. Sheepy gir ut en soloplate med tittelen "Sannheten", i tillegg til en ny skive med bandprosjektet Lethal Injection . G'bless-rapper Thomas Jones, alias Jonesy , kommer med sitt debutalbum i september. Kholebeatz og Simmy Man vil også være plateaktuelle i løpet av året.

HIPHOP: Lethal Injection med Sheepy og Yenenemis kommer med ny plate. Sheepy har også et soloalbum klart i 2013. Foto: Tore-André Baardsen

I en helt annen kategori har bluesgitarist Ronnie Jacobsen lenge hatt et nytt album på trappene. Dette er nå planlagt i februar.

Terje Dragseths I Sing My Body Electric gir ut ny plate i mars. Samme måned kommer metallbandet In Vain med en ny fullengder. I en mørkere nyanse av samme sjanger skal Cornelius Jakhellns band Sturmgeist være klar med albumet "Zion" i august.

Singer/songwriteren Bent Ivar Depui Tversland fra Evje er produktiv for tiden og planlegger to album i år. Det første i mars/april.

Knutson-plate?

Thom Hell, Stein Roger Sordal, Kjetil Grande, Maria Due og Salvador Sanchez jobber alle med nye plater som etter planen skal ut i 2013, uten at noen konkrete datoer er satt. Birkelands pop-prinsesse Venke Knutson har også ting på gang, men det er usikkert om det blir utgivelse allerede i år.

I tillegg til dette blir det debutplater fra Sgrow (mars), Nutopia (april) og Alice & the Mountain (september).