Kilden-direktør Hans Antonsen. Foto: Kristian Hole
Ordfører Harald Furre Foto: Tormod Flem Vegge

— Kilden har hatt et møte med kulturministeren, og Kristiansand og Stavanger kommune har bedt et møte med finansministeren. Det har vi ennå ikke fått. Det ville være uforståelig dersom ikke Siv Jensen kunne sette av 30 minutter til kommunens ordførere og oss direktørene, sier Kildens direktør, Hans Antonsen, til Fædrelandsvennen.

Han opplyser at det var kulturminister Linda Cathrine Hofstad Helleland som oppfordret Kilden om å be et møte med finansministeren. 18. mars sendte ordfører i Kristiansand kommune, Harald Furre, og ordfører i Stavanger kommune, Christine Sagen Helgø, brev til Finansministeren der de ba om et møte for å få en politisk opprydning i momssaken.

Før jul sendte Skatteetaten et krav til Kilden på tilbakebetaling av 294 millioner kroner i momskompensasjon for årene 2008- 2012. Stavanger Konserthus har fått et tilsvarende krav på 256 millioner kroner.

Vil ikke ha møte

Nesten én måned etter at brevet til finansministeren ble sendt, hadde kommunene fremdeles ikke fått noe svar. Når Fædrelandsvennen kontakter Finansdepartementet om det er aktuelt med noe møte, får vi følgende svar fra statssekretær Jørgen Næsje på e-post.

Ordfører Harald Furre Foto: Tormod Flem Vegge

«Finansdepartementet ser det ikke som hensiktsmessig å ha et møte om sakene fordi departementet ikke kan gå inn i konkrete enkeltsaker som er til behandling i Skatteetaten. Etter loven er det Skatteetaten som behandler saker om eventuell tilbakebetaling av merverdiavgiftskompensasjon. »

— De har misforstått

Det reagerer ordføreren på.

— Jeg tenker at Finansdepartementet har misforstått vår henvendelse. Vi ber ikke Finansdepartementet om å gripe inn i den saken som Skatteetaten ha. Vi har bedt dem om å finne en politisk løsning. Konkret har vi skissert at vi kan innføre en kulturmoms som kan føre til en løsning i vår sak.

Både Hans Antonsen og Harald Furre sier at de nå jobber gjennom andre politiske kanaler.

— Jeg snakket med statsministeren på Høyres landsmøte forrige helg, og vi holder sentrale politikere informerte, sier Furre.

Gir ikke opp

Antonsen påpeker at han ikke har gitt opp å få et møte finansministeren.

Kilden-direktør Hans Antonsen. Foto: Kristian Hole

— I brevet fra ordføreren vises det til at det Finansdepartementet har sagt at denne loven skal gjelde er noe annet enn det Skatteetaten bruker den til. Det er Finansdepartementet som sitter på nøkkelen til å rydde opp for fremtiden. Skatteetaten sier også selv at det er et behov for en gjennomgang av regelverket. Det er synd dersom man ikke vil ta tak i denne saken. Det kan få konsekvenser for alle kulturhus som er bygd i nyere tid i Norge, mener Antonsen.

Vi mener at vi har en juridisk god sak. Men jo mer vi har jobber med denne saken, ser vi samtidig at det er et tydelig politisk ansvar for den situasjonen som har oppstått

Før jul sendte Skatteetaten et krav om tilbakebetaling på til sammen 550 millioner kroner til Kilden Teater- og Konserthus og Stavanger Konserthus. Dette har begge klaget på. I februar fikk Kilden Skatt Sørs innstilling til Skattedirektoratet. Der foreslås det at Kildens klagepunkter ikke tas til følge.

— Det som er interessant er hva Skattedirektoratet konkluderer med. Vi har påpekt i vår klage at kravet bygger på en feiloppfatning om hva vi er, og at vi mener at de tolker loven i strid med Stortingets intensjoner. Vi mener at vi har en juridisk god sak. Men jo mer vi har jobber med denne saken, ser vi samtidig at det er et tydelig politisk ansvar for den situasjonen som har oppstått, sier Antonsen.

Det er varslet en gjennomgang av regelverket i forbindelse med revidert statsbudsjett som legges fram 11. mai.