Sveriges svar på NRK, SVT, ligger nå under hardt skyts fra svenske danseband.

— Uanstendig, avtalebrudd og skandale, sier fagforeningsleder i det svenske musikerforbundet til Aftonbladet, om at ledende danseband opptrår i beste sendetid for 1.500 svenske kroner på deling per band.

- Fullstendig umoralsk

Det populære tv-programmet Dansbandskampen sendes direkte på Sveriges hovedkanal SVT1 på lørdager i beste sendetid og samler nasjonens musikkinteresserte foran tv-skjermen mens pressen nøye følger opp tevlingene med underholdningssaker.

Men nå har Aftonbladet avslørt at lønningene til dansebandene ligger langt under det musikerne har rett på ifølge fagforbundet.

Minst 3.500 kroner per musiker, pluss godtgjørelse for reiser, lyder tariffen.

— Det er fullstendig umoralsk at man utnytter musikere på denne måten, tordner Jan Granvik i fagforbundet til Aftonbladet.

Produsenter vil ikke kommentere

— Jeg synes det er fånyttes å gneldre om dette, sier jurymedlem i programmet, Thomas Deutgen, som mener reklamen bandene får gjennom deltakelsen burde veie opp for den lave lønna.

— Da kan man undre seg på om ikke programlederne heller ikke skal få betalt, ettersom de får komme på tv og bli kjente, repliserer en rasende Granvik.

Dansbandskamp lages av firmaet Baluba, på oppdrag fra SVT, men Baluba vil ikke kommentere saken. SVT sier til Aftonbladet at de nå skal se nærmere på avtalene.