ARENDAL: — Vi skal kommentere dette neste uke, sier festivalsjef Morten Sandberg.

Selv om Arendal kommune 29. oktober gikk med på å ettergi gjeld for 4 millioner kroner, er det ennå uklart om det blir noen Hovefestival neste år. En forutsetning for ettergivelsen er at også de andre kreditorene blir med å betale regningen.

Gjeldssanering

I går meldte NRK at Hovefestivalen har sendt brev til leverandørene om gjeldssanering. Fædrelandsvennen har fått tak i et eksemplar av brevet, og her heter det at leverandørene har svarfrist innen 25. november. Selv om fristen er ute, ville Morten Sandberg i går si svært lite om hva slags svar han har fått fra leverandørene. Tross dette er han klar på at det blir festival neste år.

— Tilbakemeldingene har vært positive, men det er to leverandører vi diskuterer med, sier han.

Frivillig akkord

Brevet er sendt ut av advokatfirmaet Ytterbøl & co, og har tittelen ”Frivillig akkord”. Her heter det at leverandører med krav under 5000 kroner vil få utbetalt hele beløpet, mens de med høyere krav må belage seg på å kun få 65 prosent av det utestående. Ingen av disse vil uansett få mindre enn 5000. Slik vil festivalen bedre egenkapitalsituasjonen med 2 millioner kroner i tillegg til de 4 millionene kommunen står klar til å ettergi.

”Det er mulig at utbetalingen under den frivillige akkorden burde vært lavere for å sikre et godt økonomisk fundament for videre drift. Hovefestivalen AS er imidlertid avhengig av leverandørene og vil opprettholde et godt forhold til disse”, heter det i brevet.

13 millioner i minus

Samtidig opplyses det at Hovefestivalen ved årsskiftet stod med negativ egenkapital på 5.785.498 kroner, og at det estimerte underskuddet for perioden januar – september i år er 6,9 millioner kroner. Det betyr at de første to årene har gått med et samlet underskudd på nesten 13 millioner kroner. Det betyr også at årets underskudd knapt går i balanse dersom både småleverandørene og kommunen betaler regningen.

Videre drift

Hovefestivalen gir klar beskjed i brevet om at ansvaret for videre drift nå ligger hos leverandørene:

”Dersom ikke alle leverandørene aksepterer forslaget til frivillig akkordløsning, er det meget som taler for at Hovefestivalen AS må innstille driften og begjære oppbud”.

— Det er kommunen som har krevd dette, sier Morten Sandberg.

— Det er riktig at vi har krevd at det gjennomføres en frivillig akkord, sier næringssjef Trond G. Hansen i Arendal kommune.

Hove driftsselskap er en av kreditorene. Leder Einar Halvorsen sier:

— Alle kreditorene må si ja til en akkord på 65 prosent av det utestående beløpet. Hove driftsselskap har sagt ja. Vi hadde ikke noe alternativ.

Inkasso

Telenor Bedrift hadde inntil 8. september et krav på 85.762,50 kroner mot Hove for internett. Dette gikk da til inkasso hos Lindorff.

Saksbehandler Heidi Hoff hos Lindorff opplyser at selskapet har godtatt å motta 65 prosent av det utestående beløpet.

— Det er ikke meg som har avgjort dette, men vi pleier å se på beløpets størrelse og mulighetene for å få noe igjen i slike tilfeller, sier hun.

Mer kapital

I tillegg til gjeldssanering forplikter Hovefestivalen seg til å gjennomføre en tiltaksplan. Den innbefatter økning av aksjekapitalen, og festivalen har allerede fått 2 millioner kroner til dette av Aust-Agder Næringsfond.

— Men det kreves mer aksjekapital enn dette, sier næringssjef Hansen.

I tiltaksplanen opplyste Hovefestivalen at nye investorer skal være villige til å stille med 4,5 millioner kroner. Det er foreløpig uklart hvem disse investorene er.

Hovefestivalens Morten Sandberg lover uansett at det blir festival neste år, og at både nye investorer og ny organisasjon vil bli offentliggjort i neste uke. Men først skal han altså komme til enighet med leverandørene.