Det går knapt en uke uten av velmenende kjendiser slenger ut mer eller mindre gjennomtenkte råd om helse og vitenskap. Organisasjonen Sense about Science har derfor gjort det til en tradisjon å gjennomgå og irettesette kjendisenes villfarelser gjennom utgivelsen av en større rapport. I år har kjendisene ment mye om gentesting, matte, vaksiner og psykiatri, og Ellen Raphael, leder av Sense About Science i Storbritannia, er ikke imponert.

— Vi forventer ikke at folk skal vite alt om vitenskap. Problemet oppstår når de ikke tenker på å sjekke eller stille noen spørsmål før de buser ut med det. Med Internett og nyhetsmedia aktivt 24 timer i døgnet så fyker kjendisenes misledende påstander vidt, sier hun til organisasjonens egen nettside.

Kjendiser

Hva er det så kjendisene bommer på? I rapporten «Celebrities and Science Review 2008» gjennomgås en lang rekke emner og påstander. Her er noen utdrag kombinert med ekspertenes svar:

Demi Moores spesialtrente medisinske giftspisende igler:

— De har et lite enzym og når de biter deg og slipper de dette enzymet løs i blodet ditt. Du blør en stund og helsen din optimeres.

Biofysiker doktor Daniella Muallem svarer: – Demi, for at noe skal skal virke mot giftstoffer må det fjerne giften. Blod er ikke et giftstoff. Selv om blodet ditt inneholder litt gift vil det ikke hjelpe noe å fjerne bare litt av det.

Professor Colin Berry, patolog:

— Igler bruker enzymet heparin slik leger også gjør. Iglene vet imidlertid ikke hvor mye de injiserer. Dersom du virkelig har lyst å miste litt blod så bli en donor. Da kan du hjelpe andre mens du føler at du hjelper deg selv.

Kelly Osbourne om moren Sharons kreft og p-piller:

På grunn av hennes historie med tarmkreft er hun absolutt overbevist om at p-pillen forårsaket sykdommen. Jeg har ikke mikrobeølgeovn i huset mitt av samme grunn.

Professor John Guillebaud, ekspert på familieplanlegging og reproduktiv helse svarer: - P-pillen reduserer risikoen med mer enn halvparten. Men ettersom beskyttelsen ikke er total vil noen mennesker som går på pillen likevel få denne sykdommen.

Dr. Paddy Regan, fysiker ved universitetet i Surrey svarer: - Matlaging i mikrobølgeovn er ikke farlig og forårsaker ikke kreft.

Jenny McCarthy om MMR-vaksinen og autisme:

Både Jenny McCarthy og samboer Jim Carrey uttrykte bekymring omkring vaksiner.

Er det ikke ironisk at det i 1983 var 10 sprøyter mens det i dag er 36. Økningen i antallet tilfeller av autisme har skjedd i det samme tidsrommet, sa McCarthy.

Barnelege professor Adam Finn, ved universitetet i Bristol svarer: - Ms McCarthy: Det kan virke som at to ting er lenket sammen når de i realiteten ikke er det. En mengde ting har forandret seg fra 1983 til i dag. Hvorfor skylde på vaksiner og ikke, for eksempel, økningen i popularitet av pizza blant barn?

Også presidentkandidatene Barack Obama og John McCain ytret seg om koblingen mellom vaksine og autisme i valgkampen.

Det er klare beviser som indikerer at det har med tilsetningsstoffer i vaksiner, sa McCain.

Dr. Michael Fitzpatrick svarer: - Presidentkandidatene har rett i at det er en tilsynelatende økning i antallet tilfeller av autisme. Troverdige studier viser at økningen skyldes økt kunnskap om sykdommen både hos publikum og eksperter.

Tom Cruise om at psykiatri er en forbrytelse mot menneskeheten:

Psykiatri virker ikke. Når du ser på effekten er det en forbrytelse mot menneskeheten.

Professor og psykiater Simon Wessely ved King's College i London svarer: - Den virkelige forbrytelsen mot menneskeheten fortsetter å være lidelsen som er forårsaket av de store mentale lidelsene rundt om i verden og de manglende ressursene til å støtte de som er rammet og deres familier.

Mariah Careys matematikkbommert:

Det er ikke ofte superstjerner snakker om matte, men popbimbo Mariah Carey gjorde et unntak da hun tidligere i år ga ut sin ellevte plate og oppkalte den etter Einsteins berømte masseenergilov, «E=MC²». Carey forklarte at hennes tolkning var « emancipation equals Mariah Carey times two ».

Matematiker David Leslie forklarer: – Mariah har dessverre bommet på algebraen. Totallet betyr at c skal ganges med seg selv én gang, ikke mc ganger to. Kanskje Mariahs nytolkning skulle vært «Emancipation equals Mariah Carey Carey»?

Hele rapporten kan lastes ned her .