STOCKHOLM: Da finalen av fjorårets «American Idol» nærmet seg, ble Chris Daughtry stemt ut.

Men programmet ble likevel springbrettet til en kjapp musikk-karriere. Etter en turné i kjølvannet av talentjakten i fjor vår, startet han sitt eget band Daughtry, som på kort tid har oppnådd enorm popularitet i hjemlandet.

Daughtry har solgt over tre millioner eksemplarer av sitt selvtitulerte debutalbum og spiller for fulle hus. Bandet besøkte også Sverige som del av en Europa-turné, men det har ikke tatt helt av for Daughtry i Europa.

– Vi kommer til å bli så suksessfulle som fansen tillater. Forhåpentligvis er det ikke så stor forskjell mellom europeere og amerikanere, sier Daughtry.

Vanlige karer

Til tross for at han har gitt bandet sitt eget navn er han en mann som vil profilere Daughtry som et band – og ikke et soloprosjekt. Derfor har han tatt med seg gitaristen Brian Craddock til intervjuet. Brian Craddock sier ikke så mye, men gir likevel et minneverdig inntrykk ettersom han avslutter stort sett alle setninger med ordet «man».

Chris Daughtry på sin side er en høylytt kar. Han ler høyt og er tidvis ironisk, og han synes ikke det er en god idé å fotograferes rygg mot rygg med sin kollega, ettersom dette kan oppfattes «litt homofilt».

De karakteriserer seg selv som vanlige karer og tror at akkurat deres «vanlighet» er en medvirkende årsak til at de er blitt så populære.

– Musikken vår er universell, den handler om hverdagslige situasjoner som folk kan relatere til. Publikum ser oss på scenen og forstår hvor ekte vi er. Jeg tror at dette får oss til å skille oss ut fra mengden. Vi er bare vanlige mennesker, sier Chris Daughtry.

Postgrønsjen

Bandets musikk hører til i bagen postgrønsj, en sjanger hvor band som Live, Creed og Nickelback er fanebærere.

Postgrønsjen kan beskrives som en slags kommersialisert variant av grønsjen, der det skitne soundet og det antiautoritære budskapet er noe slipt vekk.

Chris Daughtry har selv fått æren av å opptre med akkurat Live, som er et av hans favorittband. Han har også samarbeidet med den tidligere Guns N'Roses – gitaristen Slash, som drar en gitarsolo på en av låtene på Daughtrys album. Og i vår turnerte bandet sammen med Bon Jovi.

Et og et halvt år etter at Chris Daughtry forsvant fra «American Idol» framstår han som en svært etablert rockeartist.

– Målet for oss nå er å fortsette å skrive låter som folk liker, slik at vi holder oss flytende i 15-20 år til, og kan si: «Hallo, vi er fortsatt her». Og at folk faktisk fortsatt vet hvem vi er da, framholder Chris Daughtry.