Kristiansand: Nå har Jon Schau vært edru i nesten ett år, og føler at han er kommet tilbake til start.

— Den gleden man føler over å gjøre noe er alltid sterkest i begynnelsen. Etter hvert som jeg fikk økonomiske problemer, opptrådte jeg ikke lenger for meg selv, men for alle andre, og da forsvant gleden med å underholde. Nå prøver jeg å bli amatør igjen. Selvfølgelig har jeg med meg all erfaringen fra scenen, men nå er jeg på mange måter kommet tilbake der jeg begynte, sier Schau.

Humor redningen

I den siste tiden har komikeren gått åpent ut i media og fortalt om alkoholmisbruket og den tøffe tiden han nå har lagt bak seg. Den endte med fem uker i respirator, nær-døden-opplevelser og et helt nytt syn på livet etter endt sykehusopphold. Selv innrømmer Schau at humoren var et viktig våpen mot fortapelsen og mener den reddet ham.

— Det er bare flaks at jeg ikke røk med. Men humor er en overlevelsesgreie, og hadde jeg ikke hatt den ville jeg aldri klart meg gjennom dette. I grunnen følte jeg aldri at den tøffe perioden var så ille. Den var bare noe jeg måtte gjennom for å komme tilbake. Humoren er viktig{hellip} Uten den blir livet bare veldig alvorlig og trist, sier han ettertenksomt.

Ut mot skattemyndighetene

Den tørrlagte komikeren ble på toppen av det hele også pappa for andre gang for fire måneder siden.

— Å bli pappa igjen nå var en bekreftelse på at det går an å starte på nytt. Alt annet blir faktisk uviktig, og alt blir mer gjenkjennelig og viktig. Man ser hva som virkelig betyr noe i livet, sier Schau, som i mange år har kjempet en intens kamp mot skattemyndighetene og gikk personlig konkurs i mai 2004. Nå har han viet seg til kampen mot det urettferdige skattesystemet, og oppfordrer likesinnede i en vanskelig situasjon til å sende inn historiene sine til ham.

— Det vi trenger er noen som virkelig går inn og rydder opp i systemet. I dag er alle prosesser unntatt offentlighet, og folk aner ikke hva som foregår. Internkommunikasjonen fungerer ikke i skattesystemet, og det ender med at folk blir straffet uten å vite det, forteller han.

Gir aldri opp

Schau har fått uendelig mange mail fra folk som har fått livet ødelagt av gjeld.

— Noen tar selvmord. Mange forsøker. Og det er ikke rart når man plutselig skylder det dobbelte av det man trodde, fordi informasjon om betalingsordninger ikke kommer videre i systemet. Det er ikke fokus på mennesket lenger, og jeg gråter når jeg leser disse historiene. Statsministeren snakker om fellesskap{hellip} Jeg trodde at fellesskapet besto i å hjelpe hverandre. Jeg kommer aldri til å slutte å forfølge dette, og kommer til å offentliggjøre alt, sier komikeren, som fremdeles betaler 80 prosent av lønna i skatt.

Alvoret til tross, Schau lover både fart og moro på Østsia i morgen kveld. Tidligere har han gjestet Vaskeriet, og innrømmer at han trives godt med å underholde studenter og unge mennesker.

— Jeg vil mye heller underholde unge, engasjerte mennesker som kommer med innspill, enn drita fulle 40-åringer på julebord, for å si det sånn, flirer han.

Som et barn på scenen

Schau er kjent for å kommunisere mye med publikum under showene sine.

— Det skal være en toveiskommunikasjon. Jeg går på scenen for å ha det moro, og ser på det som lek. Når unger leker og det dukker opp uventede ting, tar de det med i leken. Slik jobber jeg også, forteller komikeren.

Det forrige showet hans var 45 minutter med 100 prosent improvisasjon.

Og selv om Schau alltid har noe nytt i jakkelomma når han entrer scenen, skal man ikke se bort ifra at både kjente og kjære «Steinar» og hockeyspilleren tar turen innom i morgen.

— Karakterene mine er en del av meg. Steinar er for eksempel mye meg, og jeg putter han inn der jeg føler det passer. Men får publikum kun servert det de forventer, har de egentlig ikke fått noen ting. Hver forestilling skal være en «en gang i livet»-opplevelse for alle som er der, sier han.

I morgen har Schau også med seg nykommeren Thomas Bratlie, som, ifølge Schau, er en ung utgave av Dag Frøland og antakeligvis den første standupkomikeren i Norge som går åpent ut med sin homofile legning.

ann.magritt.arnli@fvn.no