Både Jay Leno og Conan O'Brien uttalte mandag at de begge vil gå tilbake til talkshowene sine og starte sendingene 2. januar, uavhengig om skribentstreiken i Hollywood er løst eller ikke.

Både Leno og O'Brian er medlemmer av Writers guild of America.

Ansvar for de ansatte

Talkshowvertene begrunnet avgjørelsen med at de kom tilbake til showene på grunn av alle medarbeiderne som har blitt påvirket av streiken.

Da manusforfatterne gikk ut i streik 5. november var «The Tonight show with Jay Leno» et av de første kveldsprogrammene som stanset produksjonen og begynte å sende repriser i stedet.

Men på nyåret vil altså Leno fortsette sendingene, uten manusforfatterne sine.

– Nå når forhandlingene har brutt sammen og ingen nye samtaler mellom partene er satt opp, føler jeg det er mitt ansvar å få de 100 ikke-skribentene i personalet tilbake i jobb, konkluderte Jay Leno i en uttalelse ifølge Reuters.

– Kan bli et forferdelig program

Conan O'Brien meddelte også at han gikk tilbake til «Late night with Conan O'Brian» for å hjelpe sine ansatte som har stått uten arbeid i to måneder, men erkjente at showet ikke vil bli like bra uten manusforfatterne.

– Faktisk kan det godt være at programmet blir helt forferdelig til tider, skrev O'Brian i sin erklæring.

Leno og O'Brian er begge medlemmer av den streikende unionen, og sier de at de fortsatt vil støtte WGA og saken deres.

Writers guild of America erklærer at de ikke bærer nag mot talkshowvertene, men beskylder NBC for å «tvinge» dem tilbake på skjermen.

Letterman tilbake, med skribenter

En annen grunn til at Leno kan ha ombestemt seg, er at han møter hard konkurranse fra David Letterman som også snart vender tilbake til sitt talkshow, men da med sine skribenter.

Letterman eier nemlig sitt eget «Late show» og «The Late late show with Craig Ferguson» og har dermed inngått en egen avtale med WGA, noe Leno og O'Brian ikke har makt til å gjøre.

David Letterman har også betalt sine medarbeidere lønn fra streiken ble et faktum for sju uker siden. I begynnelsen av desember fulgte Leno og O'Brian etter.