KRISTIANSAND: Nå er syv menn i Bandidos-miljøet i Kristiansand tiltalt for blant annet som ledd i organisert kriminalitet å ha gjennomført grov vold og trusler, grove ran, frihetsberøvelse og ulovlig inkassovirksomhet, ifølge VG.

— Detaljer i etterforskningen kan jeg ikke utdype, men politiet nasjonalt og internasjonalt mener mange i Bandidos driver med narkotikaomsetning og pengeinnkreving, slik denne saken viser, sier etterforskningsleder, politiadvokat Per Moseid i Agder politidistrikt til avisen.

De siste to årene har politiet brukt store ressurser på å etterforske mc-klubben. I en rettslig kjennelse som ga politiet medhold i å drive skjult etterforskning, heter det at narkotikaomsetning under Quartfestivalen oppgis å være en av hovedinntektskildene til Bandidos.

- To menn sentrale

Ifølge Statsadvokatene i Agder skal to angivelige Bandidos-ledere på 40 og 45 år ha vært svært sentrale i virksomheten. Begge to nekter straffskyld. Mennene er i det sivile liv betrodde, velutdannede og høytlønnede personer i nøkkelroller i store norske konserner, ifølge VG.

Ifølge etterforskningen disponerte personer med tilknytning til Bandidos en leilighet i Kristiansand og gjorde seg før Quartfestivalen 2004 klar for å omsette narkotika. Etterforskningen fortsatte utover høsten 2004. Politiet pågrep da på bakgrunn av spaning og kommunikasjonskontroll tre menn med tilknytning til Bandidos med en kilo amfetamin i bilen.

En av dem var den 40 år gamle lederskikkelsen i klubben.

— Vi startet etterforskningen som en ren narkotikasak og fikk etter hvert også kjennskap til vold og pengeinnkreving. Resultatet ble en dom for erverv av en kilo amfetamin og et par andre saker med omsetning av narkotika, sier Moseid.

Politiet har i etterforskningen funnet verken store mengder narkotika eller pengebeløp.

Ukjent for Quart

Quarts ledelse er ukjent med Bandidos-forbindelsen til festivalen. Politiet har de siste årene bare gjort beslag av mindre mengder narkotika på Quart.

— Vi forholder oss til at politiet er fornøyd med og at det beslaglegges rekordlave mengder med narkotika på festivalen, sier daglig leder Helge Josdal.