KRISTIANSAND: — Jeg synes det er høyst fortjent. Han har jobbet i teater og amatørteater i flere år. Han er en ressurs i scenesammenheng, sier fylkeskultursjef Anne Tone Hageland ved Vest-Agder Fylkeskommune.

Hovedutvalg for kultur og utdanning i Vest-Agder fylkeskommune har i møte i dag 26. november vedtatt å tildele Scherfp Vest-Agder Fylkeskommunes kulturpris for 2013. Prisen består av kr. 50.000, i tillegg til et kunstverk signert Tone Svaland Holberg fra en serie spesialbestilt fra år 2000, og vil bli utdelt under Fylkestingets avslutningsmiddag før jul tirsdag 17. desember.

Alex Scherpf er utdannet ved regilinja ved Statens teaterhøgskole, og har vært teatersjef ved Beaivvàs Sàmi Teàhter fra 1997-2002 og ved Agder Teater fra 2005-2008. Han har regissert godt over 100 produksjoner, i både innland og utland.

Hovedutvalget skriver følgende i sin begrunnelse:

"Som regissør og teatersjef brant han for å fremme sørlandsk kunst og for å få sørlandske kunstnere fram i lyset. Han var med på å etablere "Rugekassen", ei ordning som skulle hjelpe unge skuespillere til å slå gjennom lokalt og nasjonalt.

I tillegg har Scherpf arbeidet mye med amatørteater og frivillige grupper, og har vist et varmt hjerte for amatørteaterbevegelsen. Det være seg barneteater, videregående skoler og studentteater. Han har også vært viktig for Det Dramatiske Selskap i Kristiansand. Han var Kåre Zakariassens gode støttespiller under utviklinga av to store byspill, og flere mindre kammerspill.

Alex Scherpf har arbeidet som skuespiller, tekstforfatter, oversetter og lærer. Han har mottatt flere priser for sitt arbeid.

Scherpf har reist ei rekke debatter om kunst og kultur. Han har betydd mye for kulturlivet i Agder gjennom ei skapende hånd med svært mange produksjoner, og har vist en stor kreativitet innenfor sine fagområder."

Hovedutvalget delte også ut ulike stipender under dagens møte. Billedkunstnerne Terje Moen og Ann Cathrin November Høibo fra Kristiansand fikk arbeidsstipend for kunstnere, pålydende 100.000 kroner. Billedkunstner Jonas Ib Hellevik Jensen fikk et utviklingsstipend på 50.000 kroner. Forfatter Bjørn Arild Ersland fra Mandal, filmregissør Even Hafnor fra Kristiansand, musiker Egil Kapstad fra Kristiansand og billedkunstner Jeannie Ozon Høydal fra Kristiansand fikk hver et kunstnerstipend på kr. 40.000.