Litt spøkefullt skremmer vi hverandre med hva som kan skje på en fredag 13, og vi tar kanskje litt roligere i trafikken og lignende.

For de som lider av paraskavedekatria er det imidlertid ingen spøk, de har nemlig en fobi for fredag den 13. ## Lang historie

Men hva er bakgrunnen for denne uhyggen? Nyhetstjenesten Videnskap.dk har spurt Else Marie Kofod, overarkivar ved Dansk Folkemindesamling. Hun kan fortelle at sammenkoblingen av dagen fredag og tallet 13 er ganske ny, men hver for seg har de en lang historie med å bli betraktet som uheldige.

I dag vil vel de fleste synes at fredagen er en god dag — det betyr nemlig at helgen står for døren. Men historisk forbindes dagen med ulykke - ikke minst fordi det var det en fredag at Jesus ble korsfestet.

Frejas lykkelige dag

— I Norden har vi tidligere sett på fredag som en lykkedag fordi fredag var kjærlighetsgudinnen Frejas dag, sier Kofod som imidlertid påpeker at i den senere tid har fredag fått et ulykkelig skjær over seg også her hos oss.

Man skal helst ikke begynne et nytt arbeid, gifte seg eller påbegynne en reise på en fredag. Da går det nemlig galt, sies det.

— Ofte har uheldige historier om fredag gått fra munn til munn og er først senere blitt skrevet ned, sier Kofod.

Blant annet er en historie fra 1860 legendarisk. En mann skal ha begynt å bygge et skip på en fredag, det stod ferdig på en fredag, fikk navnet Fredag og han seilte ut med skipet på en fredag. Siden har ingen hørt eller sett noe til ham.

Mysteriet tallet 13

Mange mener tallet 13 betyr ondskap og overtro. Dette kan vise seg å stamme til tilbake fra sumerne som bodde i Mesopotamia for 4-5.000 år siden. Sumerne var gode på stjernetydning.

De fant ut at året er på 365,25 dager og at tiden fra nymåne til nymåne er 30 dager - altså 12 måneder i året. De fem dagene som ble til overs ble satt i en 13. måned. Dermed kom tallet 13 i fokus som et tall som avviker.

Det skal ikke være 13 til bords, da vil en dø i løpet av året, heter det.

Ved den siste nattverd med Jesus og hans disipler var det 13 til bords. Den 13. ulykkelige rundt bordet kan være enten forræderen Judas eller Jesus selv som ble korsfestet dagen etter.

Valhall og Tornerose

Også i nordisk mytologi er tallet sentralt. I Valhall var 12 guder invitert til selskap, men så dukker også Loke opp og myrder Balder.

I Tornerose blir kun 12 av 13 feer invitert til bords fordi kongen kun har 12 gulltallerkener. Det kastes en forbannelse over Tornerose, som må sove i 100 år.

Mange har prøvd å unngå tallet 13. Enkelte hoteller og andre bygninger har ikke 13. etasje. Noen sykehus har ikke operasjonstue nummer 13 og enkelte lufthavner har ikke gate nummer 13. På fly kan man oppleve at det er umulig å få setenummer 13. ## Bestialsk film

Men kombinasjonen fredag og tallet 13 er et nyere fenomen. Hvordan det har oppstått er uklart, men Kofod mener at myten om denne uheldige kombinasjonen oppstod i USA og spredte seg til de nordiske land på 40-50-tallet.

Ikke minst har filmbransjen holdt liv i myten. Ikke minst gjelder det de 12 filmene i serien "Fredag den 13." hvor ungdommer blir drept på bestialsk vis hver gang kalenderen viser fredag 13. ## Taper penger

Ifølge Stress Management Center og Phobia Institute rammes 17-21 millioner amerikanere av frykt denne dagen. Og flere er så paralysert at de unngår sine vanlige rutiner. Det er estimert at næringslivet i USA taper opptil 8-900 millioner dollar disse dagene, ifølge Wikipedia.

Det har vært forsket på om det er flere uhell på fredag 13. enn andre dager, men forskningen spriker i flere retninger og gir ikke noe entydig svar. Så kanskje er det bare en vanlig dag.