VILLE ROSE: Her er fem av de ti skuespillerne som er med i "Den grådige" samlet. Til venstre står Christina Pedersen og Markus Gjestvang, som spiller den avdødes mor og sønn. Videre bruden og en venninne, spilt av Maria Thorkildsen og Viola Hamre. Bak dem står sjefen sjøl, Torgny Solheim. Foto: Reidar Kollstad
BEGRAVELSE OG BRYLLUP: I "Den grådige" foregår handlingen i toalettavdeling på et hotell, der en begravelse og et bryllup arrangeres samtidig. Christina Pedersen (t.v.) er den avdødes mor, mens Viola Hamre er gjest i bryllupet. Foto: Reidar Kollstad
PÅ DO: De fleste scenene utspiller seg i toalettavdelingen. Her er det Christina Pedersen, som spiller den avdødes mor, som har tatt seg en pause på do. Foto: Reidar Kollstad

KRISTIANSAND:Det er et stykke om den usiviliserte mann, og hvilke skader han påfører medmenneskene og samfunnet , forklarer Torgny Solheim, regissør og leder for Ville Rose Teatret.

I "Den grådige" foregår handlingen i toalett/garderobeavdelingen på et lite hotell. På den ene siden av toalettene arrangeres det en begravelse, på den andre siden et bryllup. Gjennom handlingen tegnes det et bilde av en hovedperson som ikke er til stede, nemlig den avdøde, som viser seg å ha vært et fælt menneske. Han har ødelagt for mange gjennom sitt investeringsselskap, som han har styrt på en kynisk måte. Det viser seg også at den avdøde har hatt et forhold til mange av bryllupsgjestene, inkludert bruden.

Det er et familiedrama, men det er virkelig ikke en familieforestilling , sier Solheim og smiler.

Ting tar tid

SJEF: Torgny Solheim er Ville Rose Teatrets leder. I "Den grådige" er han både regissør og skuespiller. Bak ham ser vi toalettene, som Solheim og co har laget selv. Foto: Reidar Kollstad

Siden november i fjor har amatørteatergruppen på Rosegården jobbet med forestillingen. Historien ble klar før jul, og etter nyttår begynte manusarbeidet. Rekvisitter har blitt laget, kostymer har blitt sydd, og musikk har blitt komponert. I morgen er den egenproduserte oppsetningen klar for premiere.— Det er mye arbeid som ligger bak, mer enn vi egentlig har tid til. Vi er jo ikke bare pensjonister. Noen jobber dagtid, andre kveldstid. Noen går på skole, andre studerer. Det er verre å drive teater nå enn for 20 år siden, med tanke på folks tid. Nå har vi bare en øvelse i uka, mot to tidligere , sier Solheim.

Men de siste fjorten dagene har det vært aktivitet på Rosegården hver kveld. Fredag var det generalprøve, lørdag har skuespillerne fri.

— Vi har tradisjon for å ha fri dagen før premieren. Skuespillerne har godt av å ha fri, og da vil de få en dag til å lengte tilbake hit, sier Solheim smilende og ser på sine teaterkolleger.

Dobbeltrolle

NYGIFT: Maria Thorkildsen spiller bruden i forestillingen. Her steller hun seg på badet, mens venninnen, spilt av Viola Hamre, sitter på do bakerst i lokalet. Foto: Reidar Kollstad

Ti skuespillere er i aksjon under forestillingen. Solheim har selv en liten rolle, som en pensjonert journalist, i tillegg til å være stykkets regissør.— Jeg trives best med en av delene. Dette er bare en liten rolle, men jeg får aldri sett hvordan de scenene ser ut. Men generelt er jeg nok for snill som regissør, sier han.

— Han er snill og romslig, men regien strammer det seg til når det går mot premiere. Men dette er et spill, og ingen av oss tar seg nær av det. Men man husker det til neste gang, sier Christina Pedersen, som spiller den avdødes mor.

Torgny klarer å skape liv, og får oss til å ta ut ressursene våre. For på scenen er det jo ikke bare det du sier, men også det du gjør. Men han gir oss frihet til å improvisere, og rollene vi spiller er tilpasset hver enkelts evner , legger hun til.

— Det var det første jeg sa; skal du ha en stor rolle må du jobbe for det, legger Solheim til.

Markus Gjestvang er en annen som bruker mye tid på amatørteateret. Han har så godt som vokst opp på Rosegården, og hadde sin første rolle da han var fem år.

Du har muligheten til å slippe deg løs og leve noen andres liv , sier 16-åringen, som har søkt seg inn på dramalinja på Vågsbygd neste år.

Førstegangsbrud

Maria Thorkildsen har en av hovedrollene i "Den grådige". Hun spiller bruden i forestillingen.

— Det er første gang jeg gifter meg. Det er greit å prøve en gang først, sier Thorkildsen og ler.

Kjolen bare skled på meg første gang jeg prøvde den, så det var som den var sydd for meg , legger hun til.

"Den grådige" spilles søndag, mandag og tirsdag. Deretter blir det påskeferie, og da kan brudekjolen byttes ut med fjellanorakk. Eller bikini. Avhengig av hvordan påskeværet blir.