Når desember kommer er det fritt frem for alle klisjéfylte og kommersielle julefilmer. Norsk filmjul er fin den, men "come on" — ingen feirer jul som familien Griswold.

"Hjelp, det er juleferie!" fra 1989 med Chevy Chase som den irriterende, sprø, litt smålige familiefaren Clark Griswold, er en vesentlig del av juleforberedelsene hjemme hos meg. Og det har den vært i mange år, men det er ikke den første filmen jeg setter i dvd-spilleren når desember igjen kommer kallende. For den blir strategisk plassert helt tilslutt.

Rekkefølgen og sammensetningen av julefilmene er nemliglike viktig som sprø svor på ribba og gaver under juletreet.

Først begynner jeg litt forsiktig. Med et lite hint av jul og mystikk starter desember med "Harry Potter", 1-4. De passer godt til julegløggen.

Etter julegløgg passer det med noe salt, og ingenting er da bedre enn en svett og blodig Bruce Willis i "Die Hard" for å piske opp julestemninga.

Balansen mellom søtt og salt er svært viktig, derfor er "Gremlins" med søte Gismo neste film ut. Etter det følger "Bridget Jones´dagbok" og "Gutter er gutter" for å spe på med litt mer britisk krydder. Så følger filmene "Polarekspressen", "Dødelig våpen 1", "The Nightmare Before Christmas" og "Alene hjemme", 1 og 2. Og etter det nærmer det seg et kritisk punkt i denne, i mine øyne,perfekte julefilmoppskriften. Jeg regner ikke med "Tre nøtter til askepott" og "Reisen til julestjernen", som jeg selvfølgelig alltid ser på julaften. Men, altså, innspurten.

Jeg har spart to ordentlige gode rosiner til å putte i julepølsa mot slutten. "Holiday" med stjerner som Jude Law og Cameron Diaz og "Love Actually" med blant andre Colin Firth og Hugh Grant. For romantikken hører også med i en hvilken som helst god oppskrift.

Når da hjertet har svulmet opp som en amerikansk julesufflé, er det på tide å komme ned på jorda igjen. Og for å komme tilbake til der jeg startet – ingen feirer jul som familien Griswold! Ingen får deg heller til å sette mer pris på din egen julefeiring, som forhåpentligvis er uten et juletre som stikker opp av taket og ubudne familiemedlemmer som setter bobilen i hagen.

Så, om du bruker denne oppskriften, eller lager din egen – nyt den mørke adventstiden som passer perfekt til lange filmkvelder.