KRISTIANSAND/OSLO: — Interessen er stor denne gangen. Jeg tror nesten vi kan få flere folk i Oslo enn i Kristiansand, sier leder for Protestfestivalen, Svein Inge Olsen, før torsdagens kick off i hovedstaden.

Dette blir første "Osloprotest" siden 2008, og festivalsjefen tror på suksess.

— Det var smekkfullt den første gangen i 2003, men deretter sleit vi litt med å få oppmerksomhet. Denne gangen ser vi på mediaomtalen, på Facebook og på generelle tilbakemeldinger at det kommer mye folk. Tidligere hadde vi arrangementet i mars, denne gangen er det ganske tett på selve festivalen. Det tror jeg kan vise seg å være en liten genistrek.

— Hva slags ringvirkninger håper du på etter arrangementet i Oslo?

— Først og fremst at folk blir kjent med oss, slik at de ønsker å ta turen til selve festivalen. Min drøm er at mennesker kommer fra hele landet til Kristiansand for å delta på Protestfestivalen, sier Olsen.

Vil provosere

Avsparket finner sted på Café Edvard Munch og temaet for den første debatten er "Skilsmissebarn". Det blir også musikk og film under arrangementet. Programleder for kvelden er Anders Tangen, en av Norges mest brukte foredragsholdere og en veteran for Protestfestivalen. Han sier til Fædrelandsvennen at det som tiltrekker ham med festivalen er at de går mot strømmen.

Anders Tangen Foto: Kristin Aafløy Opdan

— De fleste debatter er kjapt unnagjorte, og da er det veldig spesielt med en festival som bruker tid til å diskutere ting, med originale problemstillinger om eksistensielle ting. For hvis man diskuterer politikk, så melder mange seg ut. Men når temaet for eksempel er lidelse, blir det straks mer interessant. Det angår alle. Jeg håper folk forlater debattene litt provosert, litt irritert, og først og fremst undrende. Og at de tar med seg problemstillingene hjem til familien og fortsetter samtalen der.- Hva kan man håpe på når det gjelder festivalen i Oslo?

— Det er en utfordring, fordi festivalen har ingen sterk posisjon der. Jeg er veldig spent på hvordan det blir torsdag. Om det ikke kommer så veldig mye folk, så håper jeg i hvert fall de riktige folkene kommer. Da mener jeg ikke nødvendigvis de hippe og kjente, men de som kan spre ordet om festivalen videre, sier Tangen.

Sørlandsviser

Lørdag blir det også en liten forsmak på årets festival i Kristiansand. Da blir det debatt på Caledonien, hvor spørsmålet er om en eventuell borgerlig regjering betyr større sosiale forskjeller mellom fattig og rik.

Det blir musikk også denne kvelden. På Lauras Coffeebar skal Lene Jarlsby synge sørlandsviser

Hovedbolken av festivalen finner sted mellom 30. august og 6. september. Da skal blant annet 50-årsjubileet for Martin Luther Kings "I have a dream"-tale markeres. I tillegg kommer den amerikanske låtskriverlegenden Kris Kristofferson for å spille på Havana Etcetera. Hovedtemaet for Svein Inge Olsen i år er "Ignorance is the enemy", fra en sang av Rodney Crowell.