KRISTIANSAND: Få dager før skulptursaken ble behandlet av byutviklingsstyret, ble Gustav Gunvaldsen oppringt av parksjefen som lurte på om han hadde noen synspunkter på hvor farens skulptur burde plasseres.

— Det hørtes så useriøst ut at jeg ikke greide å ta det helt innover meg, sier Gunvaldsen til Fædrelandsvennen.

GUSTAV GUNVALDSEN

23-åringen er sønn og eneste arving etter Kjell Mardon Gunvaldsen, som døde i 2003, 53 år gammel. Han er dermed forvalter av farens opphavsrettigheter, og har nå sendt en formell klage til Kristiansand kommune over saksgangen som førte til at skulpturen ble fjernet.I klagen viser han til åndsverksloven, som blant annet sier at endring av åndsverk ikke må gjøres på en måte som er krenkende for verkets anseelse eller egenart. Videre etterlyser han en kunstfaglig vurdering for flytting av skulpturen, og ber om at saken nå tas opp gjennom kulturdirektøren.

— Jeg er skremt over hvor lett de har tatt på denne saken, sier Gunvaldsen, som nå jobber som altmuligmann på Henie Onstad Kunstsenter i Oslo. Det er han som nå har bedt om at skulpturen i det minste blir pakket inn i plast mens den hviler midlertidig på en grusplass på Lund.

— Min far laget en stedsspesifikk skulptur. Med sin moderne form, var den en kontrast til det vrimlende livet i gata, og den komplimenterer måten solen treffer bølgene i havet i motsatt ende av Markens, sier han.