VENNESLA: Det særegne bygget som sto ferdig i fjor høst er tegnet av arkitektfirmaet Helen & Hard, og alle byggets bærende konstruksjoner er utført i massivtre og limtre. Det samme gjelder etasjeskillere, heishus og mezzanin.

— Prosjektet bruker tre på en spennende og innovativ måte, og har bidradd til å utvikle tre som byggemateriale, heter det blant annet i uttalelsen fra juryen.

Det er forskningsforeningen Treteknisk og informasjonsselskapet TreFokus som har tatt initiativ til prisen i samarbeid med Byggeindustrien. Hensikten med konkurransen er å oppmuntre og inspirere til videre utvikling av tre som materiale i store byggeprosjekter.

Prosjektet bruker tre på en spennende og innovativ måte, og har bidradd til å utvikle tre som byggemateriale

I utgangspunktet var det 12 bygg som ble ferdigstilt i 2011 som ble foreslått til prisen, men bare tre som juryen festet seg spesielt ved: Villreinsenteret på Hjerkinn, Vennesla kulturhus og Kilden teater- og konserthus.

Men sistnevntes spektakulære bølgevegg i eik måtte altså se seg slått av det bølgende biblioteket som har vakt oppsikt i vide kretser. Blant annet ble det nominert til "beste byggverk i Norden" i forbindelse med arkitekturmessen AWARDS i Göteborg i fjor høst, men nådde den gang ikke helt til topps.

Kriterierene som må oppfylles for å bli klassifiser som "Årets trebyggeri" er høy arkitektonisk kvalitet, lavenergistandard, innovativ og spennende trebruk, pluss arealeffektivt og økonomisk byggeri. I tillegg må bygget bidra til leverandørutvikling og kompetanseutvikling hos involverte aktører.