KRISTIANSAND: — Punkt har blitt som en utvidelse av den kristiansandske måten å være på. Når du først blir omfavnet, blir du det ganske grundig. Men det kan jo ta en femten års tid å bli kjent først, sier Jan Bang.

Han snakker varmt om det han kaller "Punkt-familien". Den består både av de frivillige dugnadsarbeiderne som har vært med siden starten i 2005, og av artistene i verdensklasse som vender tilbake igjen og igjen.

Navn som Nils Petter Molvær, Eivind Aarset og Arve Henriksen utgjør kjerneveden i Punkt-familien, og disse blandes hvert år med andre navn de færreste kristiansandere har hørt om.

VERDENSPREMIERE: Jazztrompetist Nils Petter Molvær samarbeider med den tyske multiinstrumentalisten Moritz von Oswald og presenterer resultatet for første gang i Kristiansand. Her ser vi Molvær i aksjon under Punkt 2011. Foto: Ellefsen, Kristin
NY TRIO: Den britiske stjernen David Sylvian jobber med den tyske elektronika-artisten Stephan Mathieu og den østerrikske gitaristen Christian Fennesz. Sammen fremfører de verdenspremieren på sitt trioprosjekt "The Kilowatt Hour". Foto: Ditlefsen, Heidi

— Jag meg av scenen

I år kommer for eksempel den armenske pianisten Tigran Hamasyan.

— Det er nok det jeg gleder meg kanskje mest til, sier Arne.

— Jeg og Erik Honoré spilte med ham i Antwerpen i år foran 4000 mennesker, sier Jan Bang. Han deltar på hele sju av konsertene i helga.

— Publikum får jage meg av scenen hvis de går lei, ler han.

Punkt er et familieprosjekt på flere måter. Mens Jan sammen med makker Erik Honoré styrer det kunstneriske, er det storebror Arne Bang som er styreleder og sitter på pengesekken.

Kompromissløst

— Det første året hadde vi ikke peiling på om det ville komme noen folk. Derfor ba vi alle de 70 frivillige om å fylle opp salen med slekt og venner, ler Arne Bang.

Det er gjennom Bang og Honorés kontaktnettverk at det i årevis har vært mulig å få verdensstjerner til å komme og opptre mot lite eller ingenting i honorar.

— Det blir tre releasekonserter og to premierer på årets festival. Programmet er knallsterkt, og kanskje det beste noen gang, reklamerer styreleder Arne.

— Vi satser på jazz, elektronika og eksperimentell musikk. Og vi prøver å være kompromissløse, sier Jan Bang.

Både han og Arve Henriksen slipper plater på fredag. Det gjør også kristiansandsartisten Alice & the Mountain.

Kompromissløshet kan imidlertid være kostbart.

Billettene går ut

For selv om de er aldri så kjente på verdensbasis, spiller Punkt-artistene i en sjanger som tradisjonelt ikke trekker større publikum i Kristiansand. De siste årene har brødrene Bang sett at merkevaren har begynt å sette seg.

Da Brian Eno kuraterte fjorårets Punkt vakte dette oppmerksomhet også utenfor landets grenser. Eller kanskje særlig der. I år kommer 23 musikkjournalister fra Japan, Italia, Tyskland, Nederland, Canada og Storbritannia for å nevne noen.

Men ved siden av anerkjennelsen i utlandet, kan det også se ut til at det innenlandske publikummet omfavner Punkt:

— Jeg tror ikke det er så mange billetter igjen til konsertene i helga. Det tømmes fort, sier Jan Bang.

Festivalen bruker i år Kick som hovedscene etter å ha vært i Agder Teater de første årene.

— Budsjettet er redusert fra tre til 1,7 millioner kroner, og det ser nå ut som vi skal klare å innfri budsjett, sier Arne Bang.

Mye av budsjettet ventes innfridd av billettsalget til konserten "The Kilowatt Hour" i Fønix på lørdag. Her spiller David Sylvian med Christian Fennesz og Stephan Mathieu.