PSP

Patapon

Utgiver: Sony

Genre: Rytmeaction

Plattformer: Kun PSP

PEGI: 7+

Ved første øyekast er det lett å sammenlikne Patapon med Loco Roco. Du får den samme 2D-stilen på grafikken, sprø figurer å kontrollere og snål musikk. Men det er egentlig bare så langt likheten strekker seg. Patapon er noe så sjeldent som et rytmeactionspill, der du spiller en gud som kommanderer en liten hær ved å spille ulike rytmer med knappene på PSP-en.

Til å begynne med har du bare en rytme, (pata-pata-pata-pon, derav navnet), som får den lille hæren til å flytte rykke fremover. Etter hvert lærer du deg flere rytmer, som du kan bruke til å angripe, forsvare deg osv. Det gjelder å holde takten, hvis du klarer flere rytmer etter hverandre kommer til slutt soldatene dine i "febermodus”, og da blir de enda mer standhaftige og heltemodige.

I de første nivåene har du bare spydmenn til rådighet, men du rekrutterer stadig nye, små snålinger til å kjempe for deg, som øksemenn, bueskyttere, kavaleri osv, alle med spesielle egenskaper. Før oppdragene gjelder det å sette sammen en hær som er så hensiktsmessig som mulig for å greie oppdraget du står overfor.

Det er en fryd å tromme de små rundingene frem, der de hopper og spretter og kaster spydene sine. Det er ganske kult å bli hyllet som Lord Tore, den allmektige, også. Trommingen har en egen meditativ virkning, du kommer nesten i en slags transe der du gjentar rytmefigurene gang på gang. Utfordringen består i å avgjøre hvilke rytmer du bør spille samtidig som du holder takten.

Skal du komme deg videre i Patapon må du regne med å spille mange av nivåene på nytt, og dette er egentlig det eneste problemet med spillet, det føles at det går litt tregt fremover. Hvis du for eksempel har problemer med et bestemt nivå fordi hæren din er for puslete, må du gå gjennom tidligere nivåer flere ganger for å opparbeide deg nok ressurser til å kunne rekruttere påkrevd antall soldater. Jeg kunne også ha ønsket at rytmene gikk litt raskere.

Men til tross for dette, Patapon er et herlig sjarmerende spill som kan anbefales for alle. Det er ikke ofte noen tar sjansen på å lage noe som er så originalt, og det er enda sjeldnere noe så originalt blir så bra og gjør deg så glad. Patapon er et av de beste spillene til PSP, og selv om spillet ikke egentlig har så lik spillopplevelse som Loco Roco, tror jeg mange av spillerne som like Loco kommer til å like dette også.

TORE SAND