Thriller

USA 2011

Regi: Neil Burger

Manus: Leslie Dixon etter en novelle av Alan Glynn

Skuespillere: Bradly Cooper, Robert De Niro, Abbie Cornish

Sensur: 15 år

Egnethet: Ungdom/voksen

Utgangspunktet er barnaktig: Eddie Morra, en forfatter, lider av skrivesperre og depresjon. Han får av sin tidligere svoger en pille av guddommelig karakter. Den gjør ham i stand til å bruke hele sin hjernekapasitet. Eddie husker alt han har lest, sett og hørt. Han lærer et nytt språk i løpet av én dag. Han forstår høyere matematikk, han fullfører boken sin i løpet av noen dager. Og han forstår aksjemarkedet i en slik grad at han i løpet av kort tid inntar Wall Street slik Hitler inntok Polen. Men, skal han oppdage, ukjente krefter er ute etter ham …

Godtar du denne barnlige tankegangen/leken og tar filmen inn over deg, vil du oppleve en thriller som er ujevn. Visse partier føles nesten farseaktige, andre er å betrakte som en ventetid som trekker ut og trekker ut.

Men: Når filmen er på sitt beste, blir vi budt et stykke flott thrillerunderholdning, der det paranoide smelter sammen med tikkende sekundspenning, i en regi av kjapp og rytmisk eleganse, riktignok noe skjemt av unødig vold.

Hovedrolleinnehaver Bradley Cooper kan for tiden også sees i «Hangover 2». Her er han i et helt annet landskap, hvor han får vist at han behersker det panikkslåtte, det angstridde og det hemmelig seirende.

Robert De Niro skuler skeptisk som finansmann i et høyere luftlag. Og som alltid er det morsomt å se De Niro, uansett hva han gjør og hvor stor eller liten innsatsen hans er.