OSLO: TV-seer Linda Sunde fra Asker fikk i dag mer gjennomslag enn de fleste seere som er misfornøyd med rikskringkasteren, skriver Aftenposten.no.

Sunde har skrevet brev til Kringkastingsrådet der hun påpeker at NRK legger ut en rekke programmer for voksne på nett, uten å ta hensyn til det såkalte vannskilleprinsippet.

Prinsippet tilsier at innhold som ikke bør sees av barn ikke skal vises før etter kl. 21 om kvelden. Likevel har NRK lagt ut for eksempel True Blood på Nett-TV, slik at barn kan se serien på dagtid.

Serien inneholder særdeles blodige scener, hvor vampyrer river ut ofres hjerter og spiser dem levende.

Medhold

I dag hadde Kringkastingsrådet et møte hvor klagen ble behandlet. Rådet gir Sunde fullt medhold. I en uvanlig kritisk uttalelse heter det at: «Vannskillet kl. 21:00 i fjernsynet skal verne barn mot skadelig innhold, fremfor alt gjelder det filmer og serier som har 18-årsgrense på kino. Det gir ingen mening at slike programmer samtidig er fritt tilgjengelig via nrk.no. Etter Kringkastingsrådets oppfatning bør NRK slutte å gjøre innhold av slik karakter fritt tilgjengelig på nettet – i hvert fall inntil et sikkert system for foreldrekontroll er på plass.»

Venter

NRK svarte i et brev til Sunde i fjor vår at hun «reiser en viktig og interessant problemstilling som vi gjerne vil gå grundig inn i. Vi trenger litt tid på å vurdere de ulike prinsipielle og tekniske sidene av saken ...» Siden har det altså ikke skjedd noe. Medietilsynet har i mellomtiden uttalt seg, og har påpekt at vannskilleprinsippet ikke gjelder på Internett. Samtidig påpeker tilsynet at NRK gjennom sine vedtekter er pålagt å skjerme barn mot skadelige former for innhold.

Nå har altså Kringkastingsrådet konkludert med at NRK bør legge om praksisen allerede før man får på plass et eventuelt foreldrekontrollsystem. Rådet har ikke direkte makt over NRK, men skal ifølge kringkastingsloven drøfte og uttale seg om hovedlinjene for programvirksomheten til NRK.

Vil vurdere

Medieredaktør Øyvind Lund mener stadig at problemstillingen e interessant og aktuell.

–Vi tar rådets råd til etterretning, og vil diskutere saken nærmere i kringkastingssjefens redaktørmøte, sier han.

–Men dere sa jo allerede for over et år siden at dette er viktig og interessant. Hvor lang tid trenger dere for å vurdere saken?

–Vi har jobbet parallelt med denne saken, men med hovedfokus på NRK Super-universet. Der har vi planer om å sikre at barna forblir i det universet når de først er der, blant annet ved å innføre en mulighet for foreldrelås. I tillegg til det har vi også sørget for at dette innholdet ikke er noe vi redaksjonelt løfter frem på dagtid, slik at dette er noe du bør vite om for å få tak i, sier han. Lund vil ikke forskuttere hvilke tiltak som kan være aktuelle, men påpeker at foreldrene må ha ansvaret for barnas nettbruk også i fremtiden.

–Samtidig skal vi ta vår del av ansvaret, for å ivareta intensjonene i vedtektene, sier han.