OSLO: — Leif Juster tilhører det norske folk. Jeg vil ikke at et plateselskap skal tjene penger på hans lyd- og bildemateriale, sier revykongens datter Siri Juster, til Dagbladet.no.

I seks år har hun kjempet i retten for å få tilbake den kunstneriske arven hennes far Leif Juster etterlot seg, fra plateselskapet Normann Records i Arendal.

Nylig avsa Agder lagmannsrett en knusende dom mot plateselskapet, som nå er pålagt å levere fra seg de unike revyopptakene.

I tillegg har retten bestemt at plateselskapet må betale saksomkostninger på nærmere 450.000 kroner i saken.

Fikk se unike revyopptak

Det var i 2006 at plateprodusent Edgar Normann fra Arendal besøkte Siri Juster i Oslo i forbindelse med utgivelsen av dobbeltalbumet «Den få’kke du». Hos Juster fikk Normann se pappesker fulle av unike revyopptak som Leif Juster skal ha tatt opp på Edderkoppen teater. Enkelte opptak var gjort på såkalt wirefon-tråd som ble brukt før båndopptakerne ble lansert på 50-tallet. De 80 film- og lydbåndene hadde i årevis stått delvis bortgjemt i et skap i Siri Justers leilighet.

Juster skal ha spurt arendalsmannen hva hun burde gjøre med de eksklusive opptakene. Normann skal ha sagt seg villig til å undersøke om opptakene kunne restaureres.

Normann har i ettertid hevdet at han fikk i oppdrag å digitalisere opptakene, samt enerett til kommersielle utgivelser. Siri Juster har på sin side presisert at hun kun inngikk en utlånsavtale med Normann Records.

— Jeg har aldri hatt til hensikt å tjene penger på disse opptakene, og mener derfor at ingen andre skal gjøre det heller, uttalte Juster til Fædrelandsvennen tidligere i år og utdypet:

— Det mest riktige er at det norske folk skal få glede av opptakene. Det er i min fars ånd, og noe han hadde satt pris på. Det har aldri vært aktuelt med fortjeneste på dette.

Ettersom revykongens datter nektet å betale for jobben Normann har gjort, har arendalsmannen nektet å utlevere opptakene. Det kravet må han nå etterkomme.

Medhold i alle instanser

For nå har Leif Justers datter fått medhold i alle instanser: først i forliksrådet, deretter i tingretten - og nå i lagmannsretten. Saken har ingen ting i høyesterett å gjøre, og er dermed avsluttet, skriver Dagbladet.

Datteren har nå sendt brev til Normann Records hvor hun krever opptakene utlevert innen 22. november i år. Det gjør hun via advokatfullmektig Christian Wadahl Uhlen i Gramart.

Edgar Normann sier til Dagbladet at han er alvorlig syk, men at han skal rydde opp «så snart tingene er på stell». Han hevder imidlertid å ikke ha mottatt noe brev i sakens forbindelse.

— Det brevet har ikke jeg fått. Hva jeg gjør for noe, må jeg se når jeg blir frisk, sier han.

Siri Juster mener på sin side at Edgar Normann trenerer saken og peker på at det er kona og daglig leder i selskapet, Grethe Normann, som har ansvar for å gjennomføre rettens dom, og ikke Edgar Normann.

Selv har hun allerede kontaktet Nasjonalbiblioteket, som stiller seg åpen for å overta de unike opptakene.