KRISTIANSAND: — Det eksploderte av tilbud etter åpningen i januar, og vi la inn så mye vi kunne makte av arrangementer. Det viste seg at markedet var veldig sultne på oss da de oppdaget hva vi hadde. Først trodde mange det bare var snakk om enda et kulturhus, sier Gunnar Grimstad, daglig leder i Kilden Kulturdrift.

Han varsler redusert aktivitet i 2013 etter et år som startet med at driften fikk vesentlig mindre fra Kristiansand kommune enn budsjettet forutsatte. I desember i fjor ble det snakket om å avlyse 77 arrangementer som følge av den reduserte offentlige bevilgningen på 8,3 millioner kroner. Dette var pengene som kom i stedet for de 10,9 millionene Kilden Kulturdrift hadde budsjettert med. Nå går det trolig mot negativt resultat for Kilden Kulturdrift. For å unngå reprise til neste år, ser ledelsen i Kilden seg tvunget til å redusere virksomheten og øke leieprisene for lokalene.

Sommer-Kilden

Det hjelper ikke så mye at budsjettpartiene Høyre, KrF og Frp i Kristiansand foreslår å gi rundt en halv million kroner mer enn i 2012. Denne ble riktig nok plusset på med 350.000 kroner til Sommer-Kilden underveis i budsjettåret.

— Vi går inn for 7.350.000 kroner til kulturdrift i Kilden i 2013, sier kulturdirektør Randi Haukom (H).

Samtidig har fylkeskultursjef Anne Tone Hageland foreslått at Vest-Agder fylkeskommune bevilger 1,9 millioner kroner mot fjorårets 1,5 millioner fra fylket. Til sammen kan dermed Gunnar Grimstad og Kilden Kulturdrift regne med en total offentlig driftsbevilgning på 9,2 millioner kroner. Selv om det er mer enn de fikk for 2012, må de likevel ta noen grep for ikke å gå i minus for 2013. ## Underbemannet

— Men vi tror ikke publikum kommer til å merke veldig mye til dette. Det har også litt med fordelingsnøkkelen på bruken av huset å gjøre, for i år har vi hatt stor bruk av lokalene i bygget i forhold til de andre avdelingene. (KSO, Agder Teater og Opera Sør red. anm). Interessen for å bruke Kilden har vært stor, og vi har vært underbemannet. En ting er at vi i administrasjonen for Kilden Kulturdrift nærmest har bodd på Kilden det siste året, men dessuten har all aktiviteten ført til hardt press på teknisk avdeling, sier Gunnar Grimstad.

— Vi må også forsøke å tilpasse oss markedet, og det er jo ikke sikkert det er tjenlig å ha så mye som 2-3 populærkonserter på en uke. Vi må forholde oss til at vi ikke har mer enn 80.000 publikummere i nærområdet, sier Grimstad.

Dyrest for de store

Leieprisene kommer også til å gå opp som et ledd i prosessen med å kommersialisere driften. Dette er det først og fremst de store aktørene som vil merke.

— Vi har ikke hatt en eneste klage på prisen, og det sier meg at vi har litt å gå på her, sa stabs- og økonomidirektør Gunnar Thon Lossius under Kildens styremøte mandag.

Gunnar Grimstad forklarer at det fremdeles vil være forskjell på leieprisene for små, lokale aktører, og de store, nasjonale turneene som kommer innom Kilden.

— I de store salene vil leien gå opp, men med hvor mye har vi ikke behandlet ennå, sier Grimstad.