TIDLIGERE MEDLEM: Skuespiller Agnes Kittelsen var medlem av Benedictus i mange år som ung jente. En tid hun setter stor pris på og som har betydd mye for henne senere i livet. Foto: Jon Anders Skau
BALLETT: Sharrons dansestudio stilte med 20 dansere i glitrende strutteskjørt som akkompagnerte koret på mange av sangene. Foto: Jon Anders Skau

KRISTIANSAND: Kittelsen tok plass mellom sine yngre korsøstre på scenen og sang "Deilig er jorden" mot slutten av den timeslange julekonserten Vågsbygd kirke. At tiden med koret har betydd mye for henne videre i livet, fikk publikum også en bekreftelse på.

— For meg var tida i Benedictus en veldig viktig tid. Det jeg kan om musikk har jeg lært her. Jeg lærte også mye om disiplin når det kommer til arbeid og øving, noe jeg har tatt med meg videre i jobben min, sa skuespilleren da styreleder Harald Furre spurte henne om hvilken betydning koret har hatt for henne.

Helt fullt

Konserten var tydeligvis svært populær. Og mens snøen lavet ned ute, trakk lokalbefolkningen inn i varmen for å sikre seg litt julestemning. Kirken var fylt til randen av både store og små publikummere, og flere måtte finne seg sitteplasser på gulvet eller ståplasser.

Benedictus startet konserten med "Nå tennes tusen julelys" etterfulgt av H. Gullichsens "Dra ut gjennom portene", M. Archers "O Breath of God" og "Gloria". Deretter introduserte Kittelsen kveldens hovedverk "A Ceremony of Carols", skrevet av Benjamin Britten. Verket er satt sammen av 11 deler og er skrevet på gammel engelsk. Som en introduksjon leste Kittelsen de to første delene av verket oversatt til moderne engelsk.

Kittelsen leste også juleevangeliet senere i konserten.

BALLETT: Sharrons dansestudio stilte med 20 dansere i glitrende strutteskjørt som akkompagnerte koret på mange av sangene. Foto: Jon Anders Skau

Ballettdansere

Etter å ha framført "Et lite barn så lystig", avsluttet koret med velkjente "Carol of the Bells" til stor applaus fra publikum.

Med seg på konserten hadde Benedictus 20 dansere fra Sharrons dansestudio som danset ballett foran koret på flere av sangene. Blant annet når fiolinist Marin Augusta Stallemo Bakke og pianist Marit Birkedal Aas framførte H. Blakes "Walking in the Air".

Benedictus er kjent for å holde et høyt nivå på sine sangere, og det er iflølge styreleder Harald Furre en konsekvens av at de har innleid egen sangpedagog og at de ofte jobber sammen med profesjonelle musikere. På søndag var harpist Johanna Nousiainen leid inn fra Kristiansand symfoniorkester for å akkompagnere koret på store deler av konserten. Nylig er også Vokalensemblet Benedictus blitt opprettet. Dette er en egen gren av koret med medlemmer i fra rundt 20 år og oppover. Hovedkoret består av jenter i alderen 10 til 20 år.

Et kor med langt liv

Benedictus har eksistert i 40 år, og er det lengstlevende jentekoret i Kristiansand. At det har gått så bra for dem tror styreleder Furre blant annet skyldes det store apparatet rundt jentene.

— Jeg tror mye av årsaken i at Benedictus har overlevd i så mange år er et godt samarbeid mellom både dirigent, sangere og foreldregruppe. Vi jobber mye med rekruttering og organisasjonen og miljøet rundt koret har utrolig mye å si.

Han mener at et jentekor på Benedictus' nivå har en naturlig plass i et godt musikkmiljø i byen.

Søndagens julekonsert markerte slutten på en uke med mye julestemning og mange store julekonserter i Kristiansand. Torsdag sang flere kjente sørlandsartister i Domkirken under Kirkens bymisjons konsert og lørdag opptrådte Maria Haukaas Mittet og Oslo Gospel Choir i Kilden.