OSLO: – Jeg er kjempeglad for at det finnes anstendighet. Dette er en viktig dag for oss fordi Høyesterett stadfester at skuespillerne er beskyttet, sier leder Agnete G. Haaland i Norsk Skuespillerforbund til NTB.

Saken gjelder en sexscene fra filmen «Brent av Frost» som NRK viste i programmet Store Studio i 2007. Klippet viser en ti sekunder lang samleiescene i båten som var fylt av fisk. Innslaget avsluttes med at skuespiller Gørild Mauseth vises naken forfra i to sekunder. Det er de siste to sekundene Høyesterett har vurdert.

– Krenkende Mauseth følte seg krenket av innslaget. Hun mener at det verken var adekvat eller nødvendig å vise sekvensen med nakenhet. Skuespilleren stevnet NRK for brudd på åndsverkloven, og fremmet krav om erstatning og oppreisning. Det fikk hun i Oslo tingrett, men NRK anket dommen og fikk medhold i Borgarting lagmannsrett.

Torsdag kom kjennelsen fra Høyesterett, der det går fram at tingrettens dom stadfestes. Landets høyeste domstol slår dermed fast at innslaget med nakenhet krenket Mauseths vern som utøvende kunstner etter åndsverklovens paragraf 42. – Selv om selve nakenscenen var kort – to sekunder – og uten replikker, må også den ha vern etter bestemmelsen, heter det blant annet i Høyesteretts dom.

Fornøyd Skuespillerforbundet er svært fornøyd med at Høyesterett ikke svekker vernet av utøvende kunstneres arbeid. Agnete Haaland sier at den endelige dommen ivaretar sitatrettens krav til god skikk, og dermed har stor betydning for skapende og utøvende kunstneres vern.

– Vi gleder oss over at Høyesterett med dette har slått fast at mediene er pålagt å utvise en viss anstendighet i bruken av sitat i underholdningssammenheng, sier Haaland.

NRK hadde på forhånd kjennskap til at Mauseth hadde inngått en avtale som satte begrensninger for bruk av den aktuelle scenen. NRK valgte likevel å vise filmklippet i forbindelse med at scenen ble parodiert i den da premiereaktuelle parodifilmen «Kill Buljo».

Til etterretning NRK tar dommen til etterretning, sier advokat Jon Wessel-Aas. Han sier at han vil lese dommen nøye før han kan si hvilke konsekvenser dommen får for NRKs virksomhet i fremtiden.

Wessel-Aas understreker at NRK ikke er dømt for å ha vist klipp fra filmen «Brent av frost», men at det dreier seg om bildene der man ser Mauseth naken rett forfra.

– Det er snakk om to av de ni sekundene, om de var innenfor sitatformålet. Jeg merker meg at én av dommerne i Høyesterett var uenig med flertallet, og støttet oss i at vi kunne vise de bildene, sier Wessel-Aas til NRK.

Det er første gang Høyesterett prøver en slik sak om sitatrett og retten til ikke å bli krenket.