Frp og Tor S. Utsogn sier uansett blankt nei til Sørf. Foto: Jon Anders Skau

KRISTIANSAND: — Kan noen finne en halv million i reelle penger, er det absolutt ikke meg og Høyre i mot å ordne den turnéstøtten til Sørf (kompetansesenteret for rytmisk musikk). Vi jobber nå med en løsning, og jeg tror jeg kan si at det ligger an til endringer i budsjettet, sa Høyres gruppeleder Hans Otto Lund til Fædrelandsvennen i går kveld.

Det har vakt kraftige reaksjoner i kulturmiljøet at de fire konservative partiene i flertallsblokken plutselig fjernet halve turne-støtten - og dermed kutter av veksten som har vært innen konsert- og musikkmiljøet.

Og etter det vi forstår har det også vakt sterke reaksjoner i deler av Høyre — partiet som i mange år nærmest var garantisten sammen med Ap og SV for satsing på rock og rockefestivaler.

Høyres leder av kulturstyret, Randi Haukom, er kvinnen som skal finne den halve millionen. Hun sa i går kveld at hun jobber med saken, at hun har en plan og at hun skal ha et møte med kulturdirektøren i dag. Haukom sier Sørf er et hjertebarn for henne, og at hun håper Høyre snur og finner pengene.

— Jeg vet ikke om vi lykkes ennå, men vi jobber med mål å få dette til, sier hun.

Hun tror ikke det blir noe problem å få koalisjonen med på å endre budsjettavtalen hvis pengene oppdrives, og viser til at KrFs Jørgen Kristiansen allerede har uttalt at endringer må påregnes.

Frp helt i mot

Frp-gruppeleder Tor S. Utsogn sukker tungt når vi ringer og forteller at Høyre vil hjelpe Sørf med turnestøtte.

— Vi har en budsjettavtale. Skal den endres, er jeg helt uenig i at Sørf skal tilgodesees. Dette må vi forhandle og snakke om. Dette er ikke over, sier han.

Utsogn mener dagens kulturpolitikk er urettferdig, og sier helt andre grupper enn konsertmiljøet trenger mer penger.

Det går mye mer penger til rock, enn for eksempel speideren. Frps mål er å jevne dette mer og mer ut. Tor S. Utsogn, gruppeleder i Frp

— Vårt mål er å satse på barn og unge, og å bruke kulturmidlene rettferdig. I dag får noen grupper mye, mens andre får svært lite. c. Frps mål er å jevne dette mer og mer ut, slik at alle som driver kultur og frivillighet behandles likt. Jeg trodde vi begynte i dette budsjettet og skulle fortsette denne utjevningen i årene som kommer, sier han, og fortsetter:

Skatehall heller

— Finner noen ledige midler, vil vi i Frp fremskynde Hellemyrhallen fra 2014 til 2013 før vi vil bevilge til Sørf. Der har vi investeringen på plass, det er driftsmidler som mangler. Jeg vil også prioritere skatehallen på Lund før Sørf. Fordi det er viktig å satse på gruppen som er noe yngre enn de som går på konserter, sier Utsogn.

I Høyre er skatehallen det siste man vil gi penger, skal man tro Hans Otto Lund i går:

— Det er ikke aktuelt. Jeg har sjelden fått så mange stygge mail som i den saken. En rekke foreldre har brukt mye tid på å skjelle meg ut. Kan de ikke heller bruke tiden på å steke vafler som alle andre. Skatehallen må innføre egenbetaling og dugnad, som alle andre lag og foreninger gjør, sier Lund.