FIKK STØTTE: Laura Christina Brøvig Vallenes smilte mye da støtteerklæringene haglet inn for forslaget om et kompetansesenter for scenekunst i Kristiansand. Foto: Jon Anders Skau
KULTURELT PUBLIKUM: De fleste som hadde tatt turen til Haandverkeren tirsdag var aktører kjent fra kulturlivet i byen. Debatten nådde aldri noen temperatur opp mot kokepunktet. Foto: Jon Anders Skau

KRISTIANSAND: Tirsdag kveld var viet åpent høringsmøte for kommunens nye kulturstrategiplan og landskamp mellom Norge og Kypros på den brune puben Haandverkeren i Kristiansand.

Førstnevnte innebar en gjennomgang av kommunens plan for satsingsområder på kultur de neste ti årene. At kulturbudsjettet er tappet og at flesteparten av pengene allerede er øremerket, er et faktum som er tatt i betraktning gjennom hele planen. Men hva man skal gjøre for å skaffe ekstra midler, og om strategiplanen er mer enn bare fine ord på papir er temaer som fortsatt må diskuteres.

Snill debatt

I kveldens debattpanel satt representanter for de ulike feltene innenfor Kristiansands kulturliv; Trond Artzen (litteratur/ scenekunst/ film), Cecilie Nissen (visuell kunst/ leder av Kunsthallen), Jon Gotteberg (musikk, avdelingsleder kultur, SiA), Laura Christina Brøvig Vallenes (scenekunst/ NSF Sør), Kristian Landmark (film/ scenekunst) og kulturstyreleder Randi Haukom (H).

Kulturdirektør Stein Tore Sorthes sparket i gang ballet med å redegjøre for de viktigste punktene i strategiplanen. Deretter fulgte en debatt som det ikke ble høyere temperatur i enn at man godt kunne beholde jakka på. Strategiplanen fikk ros både av panelet og fra kulturaktører i publikum. Men enkelte medlemmer i panelet etterlyste mer konkrete tiltak for hvordan de fine ordene skal realiseres.

— Jeg er svært fornøyd med denne planen og er svært positiv til den. Jeg synes det virker som vi har blitt hørt, men jeg savner en konkretisering av planene, sa leder av Kunsthallen, Cecilie Nissen.

KULTURELT PUBLIKUM: De fleste som hadde tatt turen til Haandverkeren tirsdag var aktører kjent fra kulturlivet i byen. Debatten nådde aldri noen temperatur opp mot kokepunktet. Foto: Jon Anders Skau

Utvikling av Odderøya

Hun ble fulgt opp av en offensiv Kristian Landmark, som blant annet pekte på Odderøyas unike muligheter for å bli et hovedkvarter for sammensveisede og kompetente kulturaktører på flere felt.

— Disse planene må jo nå brekkes ned til noe mer konkret og utøvelsen må bli fulgt opp i et nært samarbeid med kunstnerne. Kommunen kan gjøre mye uten penger, og Odderøya trenger mer økonomisk velvilje. Og de trenger et hovedkvarter. Jeg er redd for at dette skal støve ned i en skuff, og savner en plan på hvordan dere skal jobbe aktivt for å få dette realisert, sa Landmark.

Kulturstyreleder Randi Haukom fikk mange spørsmål og understreket flere ganger at hun gjør det hun kan for kulturlivet i byen men at de er mange om beinet og at pengene er harde å få tak i.

— Vi må prøve alt vi kan for å bygge oss opp et reservelager av penger som kan gi oss mer handlingsrom i tillegg til de øremerkede midlene. En god idé stagnerer ofte på grunn av mangel på penger, så vi må prøve å lure unna noen midler hver gang det er mulig. Men jeg må være ærlig og si at denne strategiplanen ikke kommer til å utløse mye penger i den første budsjettforhandlingen. Dette er et dokument for kartlegging og tilrettelegging, sa Haukom.

FIKK STØTTE: Laura Christina Brøvig Vallenes smilte mye da støtteerklæringene haglet inn for forslaget om et kompetansesenter for scenekunst i Kristiansand. Foto: Jon Anders Skau

Kompetansesentre

Mest støtte fra alle fikk utvilsomt Laura Christina Brøvig Vallenes, som den siste tiden har kjempet en iherdig kamp, blant annet i sosiale medier, for drømmen om et eget kompetansesenter for scenekunst i Kristiansand — noe hun for øvrig gjerne ønsker å bruke gamle Agder Teater til.

Brøvig Vallenes ble et godt eksempel på hva debatten etter hvert dreide inn på; kompetanse- og talentutvikling. I strategiplanen er dette et eget punkt og et satsingsområde kommunen ønsker å gå hardt inn for. Mer profesjonalitet og vekst blant lokale aktører skal, ifølge planen, gjøre Kristiansand til en kulturell drivkraft i landsdelen.

Daglig leder i Sørf, Kjetil Nordhus, deltok i debatten fra publikum. Han uttrykte en viss skepsis til fraværet av forpliktelse i planen, og fikk støtte fra Jon Gottenberg. Gottenberg er nyinnflyttet til byen, med erfaring som arrangør fra blant annet Parkteateret i Oslo og fungerer i dag som avdelingsleder på SiA. Han pekte også på at det er viktig å sikre en varig drift av kompetansesentrene i byen, og gi dem tilstrekkelig med midler til overlevelse i tiden framover.

Med nebb og klør

Kulturstyrelederen svarte med å love å kjempe med hele sitt hjerte for at dette skal bli virkeligheten.

— Når dette dokumentet endelig er vedtatt våren 2013, skal jeg bruke det som det er gull verdt inn i bystyret. Og jeg skal fortsette å jobbe med nebb og klør for kulturlivet i byen, sa Haukom.

Målet kommunens nye strategiplan er å gi økt forutsigbarhet for Kristiansands kulturliv når det kommer til hva kommunen vil prioritere å bruke penger på fra 2013 til 2023. Strategiplanen skal også vise vei for mer konkrete tiltak når handlingsprogrammer og budsjetter utarbeides i denne perioden. Den nye planen skal være et styringsverktøy for kulturpolitiske prioriteringer de neste ti årene, og vedtas endelig i bystyret februar 2013.