Har du opplevd problemer med telefonringing under forestillinger? Debattér under.

KRISTIANSAND: — Det er veldig forstyrrende. Det er helt forferdelig. Og for å si det som det er: De unge er mye flinkere til å skru av mobilen enn de eldre. Når mobiltelefoner ringer under forestillingen, er det typisk eldre, og ofte damer, som ikke har skrudd av lyden. Et klassisk eksempel er også at man lar mobiltelefonen ringe mens man går ut for å snakke i den. Det er veldig dårlig oppdragelse. Det er ingen unnskyldning å være gammel, sier skuespiller Svein Tindberg.

I «Abrahams barn» står han alene på scenen med fortellingen om stamfaren til jøder, muslimer og kristne, et suksesstykke om religion som har solgt 40.000 billetter og mottatt Heddaprisen 2012 for årets beste forestilling. Det hindrer ikke folk i å la mobilen være på under den to og en halv times monologen.

Les anmeldelsen av «Abrahams barn» her!

— Hjertet hopper jo over et slag eller to når mobilen ringer, spesielt om jeg er midt inni en hellig tekst. Det er ødeleggende, og publikum river også ut av stemningen. Andre sender tekstmelding, og tror at jeg ikke merker det. Altså, det er helt mørkt i rommet, og da blir ansiktet på den personen helt opplyst av mobillyset. Det legger jeg merke til, sier han.

Blir provosert

Rut Eli Jensen var i Kilden på lørdag og hørte Svein Tindbergs monolog bli avbrutt av telefon flere ganger.

— Det er respektløst, og jeg blir både flau og sint. Telefonen ringte hos en eldre dame på første benk. Noen minutter senere ringte telefonen enda en gang. Da kan ikke skuespilleren unngå å legge merke til det. Jeg blir provosert. Hvis man ikke vet hvordan man setter mobilen på lydløs eller slår den av, så la den ligge hjemme, både når du er i teater og i begravelse, sier hun.

Hun etterlyser mer informasjon fra Kilden om at mobiltelefoner skal slås av under forestillingene.

— Jeg hørte ikke at noen opplyste om at mobiltelefonen burde slås av. Det burde de ha gjort, sier Jensen, som har skrevet et leserinnlegg i Fædrelandsvennen om saken.

I vår uttalte produsent, musiker og musikkprofessor ved UiA, Bjørn Ole Rasch, at Kristiansand skiller seg negativt ut som konsertby (les hele saken til venstre). — Konsertpublikummet her har vært elendig i tiår på tiår, selv om jeg har inntrykk av at det har bedret seg noe. Sett utenfra har Kristiansand alltid vært blant de verste i klassen, sa Rasch til Fædrelandsvennen, og fortalte at han hadde fått tilbakemeldinger fra en rekke nasjonale artister som ser på Kristiansand som et dårlig sted å ha konsert.

Skal gi beskjed

Gunnar Grimstad Foto: Trygve Skramstad

Kulturdriftsleder ved Kilden, Gunnar Grimstad , er ikke overrasket over at mobiltelefoner har vært såpass forstyrrende under forestillingene.— Hva skal man gjøre? Dette er ikke lett. Om man tar seg fram mellom stolrekkene for å stanse noen som prater i mobiltelefon, risikerer man å forstyrre enda mer. Dette er et dilemma vi ikke er alene om. Rutinene våre er å opplyse folk om å slå av mobiltelefonen under forestillingene, men jeg vet ikke om det har blitt gjort under "Abrahams barn", sier Grimstad.

Han forteller at han stadig ser publikum som sender tekstmeldinger under forestillinger.

— Det er trist for de som ikke følger med, og det er trist for de som blir forstyrret av dette, både publikum og skuespillere. Fokuset bør være på scenen, og da er det trist om en mobiltelefon tar fokuset bort fra dette, sier han.

Hva mener du? Si din mening her: