TØFFE UTFORDRINGER: "Haute Route" er utfordrende i seg selv. For Sviland og resten av tv-teamet bød turen på mange utfordringer. - Vi startet kl fire den dagen, og etter hvert ble det dårlig vær. Den dagen var vi den eneste gruppa som klatret over, sier Sviland, som vi her ser klatrer oppover. Foto: Vegard Breie/Jubafilm
GNAGSÅR: - Beina fikk kjørt seg. Vi gikk med to par sokker, så beina luktet ikke akkurat godt på slutten av dagen, sier Sviland. Foto: Vegard Breie/Jubafilm
MOTIVERENDE: Kjetil Høye Sviland er glad for at Karina Hollekim sa ja til å bli med på minidokumentaren. - Det føltes som en gave å gå sammen med henne og å se henne på nært hold. Hun har alltid positivt fokus, og er ekstrem til å motivere andre. Det blir noe trøbbel underveis, og hun gjorde en fantastisk jobb med å motivere andre. Det er noe alle som var med på turen tar med seg videre, sier Sviland. Foto: Vegard Breie/Jubafilm

KRISTIANSAND/OSLO:Dette er et tv-program jeg har drømt om å lage lenge. Det er en sterk historie, det er vakkert landskap og det er gjort sammen med dyktige folk , sier Sviland til Fædrelandsvennen.

Karina Hollekim var kjent som en av verdens beste frikjørere og basehoppere. I 2006 var hun døden nær etter en fallskjermulykke i Sveits. Hun krasjet i bakken i over 100 km/t, brakk begge beina mange steder og mistet 3 liter blod på vei til sykehuset. Legene sa hun hadde vært heldig, men at hun ville bli lenket til en rullestol livet ut.

Det nektet hun å godta. Hun kjempet seg tilbake, og fikk operasjoner hun i utgangspunktet ikke skulle fått , sier sørlendingen Sviland.

En alpeklassiker

TOPPTUR: Kjetil Høye Sviland er selv skientusiast, og har lenge drømt om å lage et tv-program fra Alpene. Drømmen ble oppfylt gjennom minidokumentaren "Vilje av stål", der han følger Karina Hollekim gjennom skiklassikeren "Haute Route", seks år etter at hun nesten mistet livet i en fallskjermulykke. Her står Sviland sammen med Hollekim, tett fulgt av en tv-fotograf og en lydmann. Foto: Vegard Breie/Jubafilm

I mai i år gikk Hollekim "Haute Route", en alpeklassiker blant toppturfascinerte skientusiaster, av mange kalt verdens mest fantastiske skitur. Ruten går fra Chamonix i Frankrike til Zermatt i Sveits, over 180 kilometer og 10.000 høydemeter, med opp— og nedturer.- Det skulle bli hennes test, for å se om hun hadde greid å trene seg opp igjen til et vanlig liv, slik at hun kunne avslutte ekstremsportlivet, forteller Sviland.

Hun har en evne til å bruke viljen, som inspirerer andre. Hun viser hva mennesket er i stand til å få til. Det er en ære å få være med å lage den historien , legger han til.

Møtt av uvær

Men tv-programmet, som sendes over to episoder mandag og tirsdag kveld, kunne gått i vasken. Turen var egentlig planlagt til påsken i år, men dårlig vær gjorde det da umulig å gå "Haute Route".

— Vi reiste ned til Chamonic første påskedag, men ble møtt av et veldig uvær. Vi måtte avbryte, og alt kunne falt i fisk. Men da vi reiste hjem, var alle innstilt på at vi skulle tilbake. Og 1. mai reiste vi ned igjen. Da var det siste sjanse, for hyttene stengte den uka. Og i løpet av fire dager var turen gjennomført, forteller den tidligere journalisten.

Sviland, som i oktober ga seg etter 12 år i TV 2, mener tv-produksjonen er den mest utfordrende han har vært med på gjennom sine år som tv-journalist. I tillegg til å få med TV 2 på programmet, har også Sviland og produsent Erik Lundby fått med ulike sponsorer. På den måten har de kunnet samarbeid med aktører som er gode i faget og som duoen ønsket å ha med på laget. Hallgrim Haug og Katie Hetland, som for tiden jobber seg inn i bransjen i USA, er med på henholdsvis foto/regi og klipp/co-regi.

- Nesten umulig

TØFFE UTFORDRINGER: "Haute Route" er utfordrende i seg selv. For Sviland og resten av tv-teamet bød turen på mange utfordringer. - Vi startet kl fire den dagen, og etter hvert ble det dårlig vær. Den dagen var vi den eneste gruppa som klatret over, sier Sviland, som vi her ser klatrer oppover. Foto: Vegard Breie/Jubafilm

Vi produserte tv med utstyr som brukes for å lage film. Vi var i Alpene, på 2-3.000 meters høyde. Vi hadde ingen biler som kunne kjøre utstyret, og måtte bære alt fram selv. Det er utfordrende å gå turen i seg selv. Å gå og produsere tv er nesten umulig , sier han.Nå er Sviland kommunikasjonsdirektør i arbeidsgiverorganisasjonen Virke. Minidokumentaren ble et verdig punktum for tv-karrieren.

Dette er mitt siste tv-produkt, enn så lenge i hvert fall. Men jeg vet ikke om jeg kunne byttet bransje så lett om jeg ikke hadde fått gjort denne reportasjen , sier Sviland, som selv er skientusiast.

— Jeg er fullstendig bitt av alpebasillen. Det begynte når jeg var 25, og jeg har reist dit jevnt og trutt de siste åtte årene. Interessen er skyhøy, men jeg er ikke like god som disse andre vi ser i tv-programmet. Det vil du se også, for det er jeg som ramler, sier han og ler.