KRISTIANSAND: — Det er veldig synd hvis det nå sprer seg en oppfatning i kulturmiljøet av at man ikke kan stole på kulturpartiet Høyre. Jeg gikk selv på talerstolen i bystyret onsdag og sa at jeg ikke kunne sette signaturen min på dette kulturbudsjettet, sier kulturstyreleder Randi Haukom (H).

— Det er ingen gode argumenter for å la Protestfestivalen få en egen post på budsjettet, og det er uklokt å gi disse pengene til dem i stedet for til Kunsthallen og Agder Kunstnersenter, sier tidligere ordfører Bjørg Wallevik.

Både hun og Haukom uttrykker stor overraskelse over at stemningen i Høyres gruppemøte mandag, ikke fikk noen følger da kommunebudsjettet ble bystyrebehandlet onsdag.

Etter vedtaket kuttes kulturformål med nær 600.000 kroner i forhold til rådmannens forslag, og to av punktene det har stått strid om i Høyre er kuttene i bevilgningene til Kunsthallen og Agder Kunstnersenter.

Sistnevnte får til neste år 350.000 kroner i stedet for de 500.000 de var satt opp med i rådmannens forslag. Christianssand Kunstforening, som stiller ut i Kunsthallen, får budsjettet sitt kuttet med 50.000 kroner til 550.000. Dette samsvarer med kuttforslagene som "budsjettkameratene" Høyre, Frp, PP og KrF la fram i sitt forslag til kommunebudsjett forrige måned, og som har vakt sterke reaksjoner blant medlemmene av "Kultur-Høyre".

Entydig stemning

Spørsmålet ble da også grundig drøftet på gruppemøtet mandag.

— Det var mange innlegg der til fordel for Agder Kunstnersenter, og ingen imot. Jeg trodde vi ble enige om at Kunstnersenteret og Kunsthallen skulle få de 200.000 kronene, og at Protestfestivalen i stedet kunne få pengene sine i de ordinære festivaltildelingene sammen med de andre festivalene, sier Randi Haukom.

Med dette mandatet ble gruppeleder Hans Otto Lund sendt i det siste møtet med "budsjettkameratene" PP, KrF og Frp tirsdag, men resultatet uteble. Da det endelige budsjettforslaget ble lagt fram for bystyret onsdag, var disse punktene nemlig uforandret fra originalutkastet.

Meget overrasket

Randi Haukom forteller at både hun og mange andre i Høyre ble "meget overrasket" da de så dette.

— Ingen kommentar, sier gruppeleder Hans Otto Lund.

Ordfører Arvid Grundekjøn (H) (som ikke var til stede på det omtalte gruppemøtet mandag) er mer utfyllende:

— Ingen kan få det helt som de vil. Hvordan vi har kommet til det resultatet vi har kommet til, er et internt anliggende. Det er mange individer som har ønsker de i varierende grad får gjennomslag for, og slik vil det være. Vi er godt fornøyde med totalbudsjettet, selv om det er uenighet om noen småposter, sier ordføreren. Hva som har foregått på interne møter i Høyres gruppe eller mellom budsjettkameratene vil han ikke kommentere.

— Dette er internt. Men jeg mener vi har et godt kulturbudsjett som løfter kulturen med tildelinger til kulturskolen og Kilden blant annet, fremholder ordføreren.

- Internt

Heller ikke varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) vil fortelle hva som skjedde på det siste møtet mellom budsjettkameratene tirsdag.

— Var det du som kjempet Protestfestivalens sak?

— Vi har en policy på at vi ikke går ut med hva som har skjedd på interne møter. Møtet på tirsdag var forresten ikke et forhandlingsmøte, men et møte vi hadde for å se om det var noen viktige punkter vi hadde glemt, sier han.

— Betyr det at spørsmålet om Kunstnersenteret og Protestfestivalen ikke var oppe i det hele tatt?

— Jeg kan som sagt ikke kommentere dette. Det som skjer på møtene holder vi internt oss imellom, fastholder Kristiansen.

Også i fjor sprakk Høyre kraftig på kulturbudsjettet, da på kuttforslagene til rytmisk musikk. Dette kom til uttrykk på et rabaldermøte der eks-ordfører Wallevik var med på å snu stemningen

— Kultur-Høyre finnes fremdeles og vil komme tilbake. Det er mulig å gjøre små feiltrinn. Dette betyr bare at man har en jobb å gjøre, sier hun.