KRISTIANSAND : — Det er viktig at fokus ikke blir feil i en kirke. Man kan ikke dra dit bare for å tjene penger, sier Trine Rein, som holder fem julekonserter på Sørlandet i desember. I Kristiansand har hun med seg seks barnekor fra Randesund, Hånes, Tveit, Torridal, Søgne og Vågsbygd. Det betyr til sammen 250 mennesker på scenen.

Utgangspunktet for konsertene er Reins plate "Julegaven" som kom i fjor. I etterkant av utgivelsen hadde hun ti konserter i østlandsområdet, og i år har hun utvidet turneen.

Fundament

HOLDER JULEKONSERT: Torstein Sødal og Maria Arredondo. Bildet er fra innspillingen av en musikkvideo i Kristiansand domkirke. Foto: Arkiv

Historien om Trine Reins juleprosjekt startet i en kirke i San Francisco for ti år siden. Egentlig gikk hun dit for å høre musikk. Men det var prestens beretning som grep henne.— Jeg opplevde det så sterkt at det endret livet mitt. Det ga meg et fundament med trygghet. Om at jeg blir passet på. At ting går bra, selv om jeg trår feil, sier noe feil, gjør noe feil. Det er ikke verdens ende, sier hun, og forklarer at hun egentlig aldri hadde tenkt å lage en juleplate. Tvert imot.

— Jeg tenkte lenge at det jeg ikke var interessert i å hive meg på det. Jeg tenkte hvor mange versjoner av "Glade jul" trenger vi? Det var refrenget i førti år, men så begynte jeg å kvitte meg med de fordommene som egentlig bare jobbet mot meg. Jeg hadde fått en misjon, en grunn til å reise rundt med dette budskapet.

Gospel

HOLDER JULEKONSERT: Hanne Krogh, som har hatt stor suksess med sitt julekonsept. Her fra en konsert i Kristiansand domkirke i 2010. Foto: Arkiv

Listen over norske artister som legger ut på turné i førjulstida, er blitt lang. Noen av dem har kanskje først og fremst økonomiske motiver. Det gjelder ikke Trine Rein.— Det er sikkert et smart trekk, hvis man ser kynisk på det. Men for meg handler det ikke om det. Jeg føler at jeg har en nådegave som går på å synge og lage musikk. Det å bruke den nådegaven til å fortelle om opplevelsene jeg har hatt, gir fullstendig mening for meg. Jeg ønsker å formidle den uforpliktende og altoppslukende kjærligheten som jeg forholder meg til, sier hun.

Julegaven fra Trine Rein er pakket inn i en amerikansk sound, som er naturlig, ettersom hun er født i USA.

— Jeg har latt meg inspirere av sørstatsgospel og mye av det jeg hørt fra Memphis, sier hun, og forteller at det er naturlig å ha med barnekor for å gjenskape gospelfølelsen. Hun har blant annet brukt "soul children"-nettverket, som er spredt over hele verden. Det fins åtti soul children-kor i Norge, og en rekke også på Sørlandet.

— Den turneen jeg gjorde i fjor er noe av det mest givende jeg har gjort. Det å få jobbe med denne materien, og få jobbe med barn, var fantastisk, sier Rein, som skal synge med over førti forskjellige kor i løpet av juleturneen.

Sterk konkurranse

I tillegg til Trine Rein, kommer artister som Ole Paus, Hanne Krogh og Oslo Gospel Choir til Sørlandet på sine juleturneer. Dessuten blir det flere muligheter til å se lokale helter som Helene Bøksle, Torstein Sødal og Maria Arredondo. Trine Rein mener man som artist ikke kan forholde seg til den voldsomme konkurransen om publikum i desember.

— Folk har kanskje et budsjett når det gjelder julekonserter. De velger kanskje bare å gå på en eller to. Men jeg tenker ikke på det. Den gleden og motivasjonen jeg har for å gjøre dette, holder som garanti for at det kommer til å gå bra, sier hun.

HOLDER JULEKONSERT: Ole Paus, her fra en konsert med Ole Edvard Antonsen i Kristiansand Domkirke. Foto: Arkiv