OSLO: — Maleriet som nå legges ut for auksjon har en stor verdi fordi det er et lite friluftsmaleri, og friluftsmalerier og studiene hadde en svært sentral plass i Amaldus Nielsen sin samling. Studiene betydde mye for ham, han signerte dem og solgte dem nødig fra seg, sier kunsthistoriker og forfatter av biografien om Amaldus Nielsen, Tone Klev Furnes.

Tone Klev Furnes Foto: Hanne Christine Bor

Tirsdag 27. november legges Amaldus Nielsens kjente sørlandsmotiv "Morgen i Ny Hellesund" (1909) ut for salg på kunsthandler Blomquist sin store høstauksjon i Oslo.— Amaldus Nielsen regnes for vår første friluftsmaler. Han var den første maleren i Norge som fullførte sine verk ute i naturen. Studiene og friluftsmaleriene hans er preget av malerens nærhet til motivet, og hans måte å oppfatte lyset og atmosfæren på, sier Klev Furnes, om maleriet som skal få et nytt hjem etter endt auksjon.

Amaldus Nielsen ble født i Mandal i 1838 og regnes som "Sørlandets maler" med sine mange motiver fra Sørlandets kyststrøk. Deriblant Ny Hellesund.

— Det finnes en rekke motiver fra Ny Hellesund, men disse har ørsmå forskjeller i lys og atmosfære, men bildet som nå legges ut for auksjon er et veldig velkjent motiv, påpeker hun.

Motivet er malt klokka fem om morgenen i midten av august 1909, noe som preger maleriet.

— Det er tidspunktet som gjør at han fanger lyset og atmosfæren som han gjør på dette motivet, sier Klev Furnes.

For kunstinteresserte som har en drøm om å hente maleriet «hjem», er det altså tilgjengelig for en prisantydning på 550.000-650.000 kroner. Den summen gjør det til en av auksjonens dyreste malerier.

— Slik jeg ser det har Blomquist gjort en helt riktig vurdering, og det blir spennende å se hvilken interesse det blir rundt bildet, sier Klev Furnes.