OSLO: – Nå er vi akkurat ferdig med lydprøvene her. Det gikk fint. Nå håper vi bare det funker like bra på direkten i kveld, sier Thomas Stanghelle på telefon fra Oslo.

I kveld kan vi nemlig se tre generasjoner fra Kristiansand i den direktesendte semifinalen av Norske talenter på TV2. De består av mormor Mathilde Marker på 92 år, mor Turid Stanghelle fra Lyngdal og sønn Thomas Stanghelle.

92 år gamle Mathilde Marker er Norske Talenters eldste semifinalist noensinne. Sammen har familien Marker gitt ut fire CD-er og sunget med Aleksander Rybak i Bjørvika. Barnebarnet har også laget en egen opera basert på mormorens liv «Mathilde from Ramsøya» som hadde premiere sommeren 2010. I kveld skal de synge utdrag fra denne musikalen.

– Det blir stort å fremført egenkomponert musikk på direkten. Vi har egentlig nådd langt over målet vårt, med å komme til semifinalen. Vi trodde vi hadde en stil som ikke passet til det ungdommelige konseptet. Men så har det slått an hos dommere og publikum likevel, sier Stanghelle.

Han tror det er mormoren som gjør at publikum stemmer på dem.

– Ja, det handler om mormors utstråling og stemme, og det at hun klarer å fremføre sangene i alder av 92. Og så virker det som om dommerne liker det personlige uttrykket vi har, ved å synge egne låter, forteller han.

Årets 17. mai-feiring gikk derimot i vasken.

– Vi måtte droppe hele feiringen. Vi brukte hele dagen til å reise, forberede oss og starte prøver. 17. mai ble kansellert for vår del. Vi må ta det igjen når vi er ferdige i kveld, sier han.

Selv håper han at mormoren kan inspirere flere eldre mennesker til å være mer aktive.

–Når en 92-åring kan synge på direkten på tv, håper vi at det kan inspiserer andre eldre til å komme seg opp av stolen, sier Thomas Stanghelle.

Les om breake-gutta i Kingwings fra Kristiansand i lørdagens God Helg. De har allerede gått videre til finalen i Norske talenter. Lørdag kan du også se en video med de på fvn.no.