Else Marie Jakobsen er død

Tekstilkunstner Else Marie Jakobsen er død, 85 år gammel.

Publisert:

Else Marie Jakobsen Foto: Mai Linn Opseth Tronstad

  • Tone Sandberg
Denne artikkelen er over syv år gammel

KRISTIANSAND : Jakobsen gikk bort onsdag formiddag etter lengre tids sykdom. Det var hjertet som til slutt ikke ville mer, og hun sovnet inn på Valhalla omsorgssenter med sine nærmeste rundt seg.

Den samfunnsengasjerte billedkunstneren fra Kristiansand var en av etterkrigstidens viktigste tekstilkunstnere, og etterlater seg over 600 tepper fordelt over store deler av Norge, mange også i utlandet.

— En bauta er borte

Bjørg Wallevik

— Dette var utrolig trist å høre. Det er en bauta som nå er blitt borte, og hun vil bli savnet i bybildet.Det sier tidligere Høyre-ordfører Bjørg Wallevik. Wallevik var ordfører i Kristiansand fra 1991 til 2003, og hadde jevnlig kontakt med Else Marie Jakobsen.

— Jeg ble kjent med henne da jeg begynte i politikken for 30 år siden, og det er ikke lenge siden jeg snakket med henne. Hun var en mentalt oppegående og utrolig tydelig person som var svært verdifull for byen. Rent historisk vil jeg faktisk si at hun reddet Posebyen. Det var hun som satte alarmen på og reddet trehusene fra å bli revet, sier Wallevik - som selv har to verk hjemme signert Else Marie Jacobsen: bilder av idylliske trehus og truende gravemaskiner.

Politisk sto de to kvinnene ikke helt på linje:

— Det merket jeg aldri. En verdikonservativ høyrepolitiker og Else Marie Jakobsen passet veldig godt sammen, konstaterer Wallevik.

- Løftet tekstilkunsten

Erlend Høyersten

— Else Marie Jakobsen vil med sin tidlige produksjon gå inn i kunsthistorien som en som løftet tekstilkunsten til å bli fullverdig billedkunst.Det sier kunsthistoriker og direktør Erlend Høyersten ved Kunstmuseene i Bergen. Høyersten traff Else Marie Jakobsen første gang i 2001 da han var kurator ved Sørlandets Kunstmuseum, og siden flere ganger mens han var direktør ved det samme museet fra 2004 til 2009. — Rent menneskelig vil jeg huske henne best for den energiske kunstneriske kraften hun representerte. Hun skapte et fantastisk herlig pustehull for mange i Kristiansand.

— Hun sto på sett og vis for mye av det rebelske som tilhørte hennes generasjon ved også å være politisk og kommenterende i sitt arbeid. Hun vil nok huskes ikke bare for sin kunstneriske kvalitet, men også fordi hun representerte en tidsånd, sier han.

- Vital og ungdommelig

Else Marie Jakobsen var over 70 år da Høyersten traff henne første gang.

— Det er utrolig fascinerende å treffe mennesker i fremskreden alder som fremstå så vital og ungdommelig som hun gjorde, sier Høyersten.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.