MANILA: Utenfor fins slummen i Filippinenes hovedstad, Manila. Hundrevis av barn bor i de skitne gatene, uten familie, uten penger, uten mat. Denne marsdagen har fire hundre av dem trukket inn i basketballhallen for å se norsk soul og rap i regi av det Kristiansand-baserte plateselskapet G’Bless Records.

— Det største var medmenneskeligheten deres. Vi snakker om barn som har opplevd grusomme ting. Livsgnisten deres er det sterkeste jeg sitter igjen med, sier daglig leder i G’Bless, Jan-Erik Mæland, etter hjemkomsten til Kristiansand.

Barnehjem

Historien startet i 2009. Ekteparet Elisabeth og Craig Johnson solgte sitt hjem i Grimstad og dro til Filippinene for å starte barnehjemmet «House of the Heroes». Et års tid senere tikket det inn en forespørsel hos G’Bless Records i Kristiansand.

— Vi kjente Craig og Elisabeth fra før og dette prosjektet deres har jeg veldig sans for. Vi bestemte oss for å lage en låt til inntekt for barnehjemmet der nede. Og så kom ideen om å lage en rap-konkurranse for å lage litt blest om prosjektet, sier Mæland.

Konkurransen ble vunnet av sørlandsrapperen Son of Light, som fikk bidra på den spesialskrevne låten «House of the Heroes» med G’Bless-artisten Rebekka B. Han ble også med plateselskapet til Manila for å besøke barnehjemmet. I tillegg fikk de med seg hiphop-stjernen Tommy Tee som DJ og den anerkjente regissøren Niim the Dream for å lage musikkvideo og dokumentarfilm.

Mersmak

Artistene gjorde to konserter i slumstrøket og fikk oppleve sterkt engasjement fra barna.

— Det tok helt av når Rebekka B og rapperne gikk på scenen. Det er vanskelig å beskrive, men det var utrolig stort for alle involverte, sier Mæland. Han forteller at det gjorde inntrykk å se hvor lite som skal til for å gjøre en forskjell.

— Når mennesker i en så vanskelig situasjon kan reagere på den måten og være så imøtekommende, blir jeg veldig motivert. Jeg har sett at det lille jeg har å bidra med kan utgjøre mye, sier Mæland, og forteller om mange sterke opplevelser i den filippinske hovedstaden.

— Jeg begynner å komme til hektene igjen, men det var veldig sterkt. Turen betydde mye for alle som var med, og ga definitivt mersmak. Vi kommer til å fortsette med dette prosjektet, konstaterer han.

Ned fra scenen

Plateselskapet lanserer musikkvideoen og singelen «House Of The Heroes» med Rebekka B og Son Of Light før sommeren, og håper på nasjonal oppmerksomhet. Dokumentarfilmen de spilte inn i Manila vil bli forsøkt distribuert til diverse skandinaviske tv-stasjoner. Og de satser på å dra tilbake til Filippinene for å gjøre en turné før jul.

— Det er viktig for oss å skape bra ting på scenen, men det er også viktig å gå ned fra scenen og møte mennesker. Vi vil stå for noe annerledes. Det trigger meg at hiphop er forbundet med så mye negativt. Vi vil gjerne være et motstykke til det. For meg blir det helt feil å rappe om dop og damer og de tingene der. Jeg tror folk er sultne på noe nytt, noe med budskap, sier Jan-Erik Mæland.