KRISTIANSAND: — Norge er en stolt kystnasjon og disse skipene er en viktig del av vår maritime historie. Jo flere av disse skipene som er i aktiv bruk på sjøen, jo bedre kan vi få formidlet denne historien for stadig nye generasjoner, skriver riksantikvar Jørn Holme i en pressemelding.

I dag ble det nemlig klart at Riksantikvaren fordeler totalt 42 millioner kroner til fartøyvern. Pengene skal gå til istandsetting av fartøy over hele landet, og Riksantikvaren har mottatt søknader for til sammen 194 millioner kroner i år.D/S Hestmanden er det eneste gjenværende skipet av Nortraships flåte, og er endelig ferdig restaurert som museumsskip og minnesmerke for krigsseilerne. Hittil har restaureringen kostet 80 millioner kroner. I november ble museumsskipet døpt utenfor Kilden, da med kong Harald, 230 krigsseilere og over 4000 publikummere.

Også seilkutteren Boy Leslie i Aust-Agder har fått støtte. Riksantikvaren gir én million kroner til fartøyet som er gjennom en større restaurerings— og vedlikeholdsperiode. Boy Leslie er nå på Moen Trebåtbyggeri A/S hvor det gjøres ett større restaureringsarbeid på skroget.

For at et fartøy skal kunne få tilskudd, er det særlig to forhold som er viktige, skriver Riksantikvaren. Det ene er fartøyets kulturhistoriske relevans for norsk maritim virksomhet. Det andre er fartøyets fysiske tilstand og graden av autentisitet. Riksantikvaren vurderer også realismen i prosjektene og lokalt engasjement, og legger vekt på å få en rimelig geografisk fordeling av ressursene.