KRISTIANSAND :— "Gjengangere" er et av Ibsens beste stykker. Det er litt som en god krim, for det er bygget opp utrolig bra, sier Anette Hoff.

Vi møter skuespilleren i foajeen i Kilden dagen før premieren på "Gjengangere", den første egenproduserte teateroppsetningen for teater- og konserthuset. Hoff har akkurat ordnet billetter til familien til en av forestillingene, der hun spiller fru Helene Alving, kaptein og kammerherre Alvings enke og mor til Osvald. Kildens egen Morten Svartveit spiller sønnen, mens Ingar Helge Gimle er hentet inn til rollen som pastor Manders.

— For min del handler forestillingen mye om kjærlighet til barn. Fru Alving velger å sende sønnen bort fra hjemmet, fordi faren er så skakkjørt og feilaktig, og hun orker ikke at sønnen skal leve i det miljøet. Det tror jeg hun angrer forferdelig på, forteller Hoff.

— Det er en viktig historie om det å leve med en livsløgn. Hvis man fornekter kjærligheten har man allerede tapt, og vil bli straffet. Det er viktig at vi lever ordentlig og åpent, og ikke holder ting skjult for hverandre, sier hun.

Hele Norges Juni Anker-Hansen

JORDNÆR: Anette Hoff beskriver seg selv som en jordnær jente fra Drøbøk, og føler seg forholdsvis fjern fra Cæsar-rollen Juni Anker-Hansen, som de fleste kjenner henne som. Foto: Reidar Kollstad

For mange er ikke Anette Hoff en skuespiller man kombinerer med store, klassiske teaterroller. De fleste kjenner henne som Juni Anker-Hansen i TV 2s såpeserie "Hotel Cæsar", en rolle Hoff har hatt siden oppstarten i 1998. I virkeligheten beskriver hun seg som en ganske vanlig, jordnær jente fra Drøbak.— Juni er ikke lik meg, bortsett fra hennes kjærlighet for familien. Hun er lojal og opptatt av å bevare familiebåndene, og tar ansvar for det. Bortsett fra det er hun ganske fjern fra meg, sier 51-åringen, som gjennom de siste 14 årene er blitt glad i rollefiguren.

— Hun er som ei gammel venninne jeg ikke blir kvitt, og jeg har stor kjærlighet til karakteren. Det er ikke lett å tenke på at det en gang er nok, sier hun, uten å avsløre noe om hvor lenge hun forblir en del av serien.

"Hotel Cæsar" ruller fremdeles på tv-skjermen, og i høst ble episode nummer 2500 spilt inn.

— Mirakelet med "Hotel Cæsar" er at det har overlevd så lenge det har, når vi ser på antall kanaler, programmer og konsepter som har dukket opp gjennom årene. "Nytt på nytt" og "Hotel Cæsar" har vært like lenge og overlevd i sin form. Det er et norsk tv-historisk mirakel, mener den blonde skuespilleren med det kjente, sjarmerende smilet.

Fikk aksept etter Gullrutenpris

Men Hoff var slett ikke sikker på om hun ønsket å bli med på TV 2 såpesatsing. Fra tilbudet kom til hun sa ja til rollen gikk det tre måneder.

— Det var vanskelig å si ja til "Hotel Cæsar". Før det hadde jeg bare jobbet med "seriøs kunst", som film og teater. De som spilte i såpeserier ble sett på som c-skuespillere, så det var et stort karrieremessig valg og ta, sier Hoff.

Jeg tror ikke "Hotel Cæsar" har gjort meg til en dårligere skuespiller

— Jeg ringte en god venn og kollega, og han spurte: "Har du tenkt å bli en dårligere skuespiller av å spille i Cæsar". Det hadde jeg selvfølgelig ikke, og dermed takket jeg ja.

Og Hoff skulle ikke vente lenge på bekreftelsen av at hun den gang gjorde et riktig valg. I 1999, året etter såpestarten, fikk hun Gullruten for Beste tv-skuespiller etter sin innsats i såpeserien. Hun opplevde da en aksept i film- og teatermiljøet for sitt arbeid. Og i 2010 fikk hun Gullrutens hederspris sammen med medskuespiller Sossen Krogh for sine mange år i "Hotel Cæsar".

Og selv om overgangen fra såpe til Ibsen kan høres kraftig ut folk flest, er ikke det noe problem for en profesjonell skuespiller.

— Jeg skjønner at mengden Cæsar jeg har gjort gjør at folk tror alt jeg kan, er å spille Juni. Men hvis man bare kan én ting, er man ubrukelig som skuespiller. Det er bare å stille om. Selvfølgelig er alt annerledes, men det er en del av jobben vår, sier Hoff.

Skeptisk til Ibsen-modernisering

Det er Bjarte Hjelmeland som har regi på oppsetningen i Kilden, og bergenseren har tatt seg kunstneriske friheter med Ibsens klassiker. Stykket er modernisert kraftig, og inneholder både narkotika, surrogatbarn, seksualitet og psykisk sykdom.

— Jeg har vært en av de som har vært mest skeptiske til endringene, for jeg har vært redd for om fabelen går opp. Men vi har beholdt Ibsen. Vi har vasket teksten, og gjort den mer moderne. Det er Bjartes regivalg, og det har jeg dyp respekt for. Vi har ikke hatt konflikter rundt det, men har brukt lang tid på å bearbeide teksten. Jeg har selv vært på Ibsen-stykker, og tenkt det er litt passé. Det er fint å se på, men det er litt museumsteater. Det tror jeg ikke dette blir. Vi har lagt våre liv og erfaringer i det, og jeg står for den oppsetningen det har blitt, sier Hoff, som kun trengte ett minutts betenkningstid da hun ble tilbudt rollen.

For min del handler forestillingen mye om kjærlighet til barn. Fru Alving velger å sende sønnen bort fra hjemmet, fordi faren er så skakkjørt og feilaktig, og hun orker ikke at sønnen skal leve i det miljøet

Under øvingsperioden til "Gjengangere" har Hoff vært i Kristiansand siden 3. september, og hun har fått et godt inntrykk av en by hun ikke kjente for godt til fra tidligere.

— Det er vakkert her. Jeg er jo født ved sjøen selv, og synes det er deilig. Jeg har gått turer på Odderøya, i Ravnedalen og i Baneheia. Folk er heldige som bor her, sier 51-åringen.

— Og jeg synes det er synd at jeg ikke har fått reist mer lenger sørover. Det er fantastisk rundt Lista. Det er noe dansknorsk over det landskapet, legger hun til.

Ville bli advokat eller journalist

Hoff vokste opp i et middelklassehjem i Drøbak, og ble tidlig påvirket i kunstnerisk retning. Likevel var ønsket størst om å bli advokat eller journalist. Men etter ett år på teaterlinje på Romerike folkehøgskole og to år i friteatergruppen Perleporten, fant Hoff ut at hun måtte skaffe seg en utdannelse i skuespillerfaget. Og på fjerde forsøk kom hun endelig inn på Statens Teaterhøgskole.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FRA SÅPE TIL IBSEN: Anette Hoff er mest kjent som Juni Anker-Hansen i TV 2s såpeserie "Hotel Cæsar". Torsdag var det premiere på "Gjengangere" i Kilden, der Hoff spiller fru Alving. - Jeg skjønner at mengden Cæsar jeg har gjort gjør at folk tror alt jeg kan, er å spille Juni. Jeg håper det kommer noen "Hotel Cæsar"-seere og tenker "Jøss, kan hun det også", sier skuespilleren. Foto: Reidar Kollstad

I fjor giftet Hoff seg med Nils Ole Oftebro, etter over 20 år som kjærester. Og når begge to er skuespillere, blir det vanskelig å unngå å ta jobben med hjem.— Det er viktig at vi ikke har store roller samtidig, så det blir litt sånn "nå er det din tur". Det blir mye ratting, siden vi har en gutt som går i første gym, men vi skjønner hverandres prosesser. Vi hører hverandre i tekst, og jeg ser han godt og han ser meg godt, forteller skuespilleren.

Sønnen de har, Jonas Hoff Oftebro, har vært innom skuespilleryrket han også, blant annet i Olsenbanden jr-filmene. Men Hoff har ikke noe mål om at han også skal bli skuespiller.

— Han er blitt fanget opp av andre. Vi har aldri meldt han på noe, og han skal selv finne sin vei å gå.

Sulten på flere roller

Sønnen har også vært en annen årsak til at Hoff har holdt seg i "Hotel Cæsar" alle disse årene. Der har hun kunnet jobbe på dagtid, og være det hun kaller "tilnærmet normal mamma" på kveldstid.

I KILDEN: Anette Hoff er imponert over Kristiansands nye teater- og konserthus. - Det er et flott hus med fine saler, men det er litt mange hvite korridorer for oss som jobber her. Også skjønner jeg ikke hvorfor det ikke er en stor takterasse øverst, når bygget ligger så vakkert til, undrer skuespilleren seg. Foto: Reidar Kollstad

Og mens andre skuespillerkolleger har jaget fra audition til audition for å "selge seg selv", har Hoff vært ønsket et sted.— Jeg tror ikke "Hotel Cæsar" har gjort meg til en dårligere skuespiller. Jeg er takknemlig for det valget jeg tok, som har gjort at jeg har kunnet være både skuespiller og mamma.

— Har du fått realisert ditt potensial som skuespiller gjennom "Hotel Cæsar"?

— Som skuespiller er du alltid sulten, og jeg er helt sikker på at det finnes roller i film, tv eller teater som jeg ville bryne meg veldig på.

Først skal Cæsar-stjernen bryne seg på fru Helene Alving i Ibsens "Gjengangere", som spilles fram til 17. november.

— Jeg håper det kommer noen "Hotel Cæsar"-seere og tenker "Jøss, kan hun det også".