KRISTIANSAND : Kristiansand tingrett har avsagt dom i straffesaken mot tidligere festivalsjef i Quartfestivalen, Arild Buli.

Buli er dømt til fengsel i ett år, hvorav 90 dager er gjort betinget med en prøvetid på to år.

I tillegg er han dømt til å betale skattemyndighetene 1,4 millioner kroner i erstatning for unndratt moms.

Buli ble tiltalt for en rekke forhold etter at han gikk konkurs med Quartfestivalen i 2009.

Dette gjaldt brudd på bokføringsloven, ligningsloven, merverdiavgiftsloven og skattebetalingsloven.

Han ble også tiltalt for bedrageriforsøk i forbindelse med en tilbakedatert arbeidskontrakt.

Knusende dom

Dommen i straffesaken mot Arild Buli er knusende, og den tidligere festivalsjefen er dømt på nesten alle punkter i den omfattende tiltalen.

Det var etter Quart-konkursen i 2009 påtalemyndigheten fattet interesse for saken, etter at Bulis Quart-eventyr gikk konkurs med 38 millioner kroner i gjeld.

Han var selv den største kreditoren i boet, med 18 millioner kroner utestående. I etterkant av konkursen har han også selv gått personlig konkurs, og er for tiden arbeidsledig uten inntekt.

Tross dette må han ifølge dommen betale 1,4 millioner kroner innen to uker til skattemyndighetene. Han må også sone ni måneder i fengsel, etter å ha blitt dømt til ett års fengsel hvorav nitti dager betinget.

— Ikke ubetydelig varighet

I straffeutmålingen heter det: "Unnlatt regnskapsførsel i det omfanget retten legger til grunn innebærer etter rettens oppfatning og etter rettspraksis ubetinget fengsel av ikke ubetydelig varighet."

I formildende retning trekker den lange tiden som har gått fra konkursen, og pressens omfattende dekning av saken.

Her er hovedpunktene i dommen :

  • Ufullstendig bokføring ved kontantsalg. Pengene fra øl- og matsalg ble fraktet i verktøykasser og tellet nattestid. Der ble kreditorer og leverandører betalt kontant uten tilstrekkelig bokføring og registrering. Retten legger også til grunn at transaksjoner mellom de ulike Quart-selskapene ikke er bokført, og at "mellom-regnskapet" er uoversiktlig og i strid med bokføringsloven.

  • Buli er også dømt for ikke å ha levert selvangivelse for selskapenes drift i oppstartsåret 2008. * Han er også dømt for ikke å ha sørget for tilstrekkelige rutiner for dokumentasjon, registrering og avstemming av kontantsalg, og å sørge for at inntekter ble kanalisert til rett part i konsernet.

  • Retten kaller svikten i kontanthåndteringsrutinene "total", og mener Buli har opptrådt forsettlig i strid med ligningsloven.

  • For den manglende innleveringen av komplette regnskaper for 2009 dømmes han for brudd på bokføringsloven.

Bedrageriforsøk

Buli er også dømt for å ha brutt merverdiavgiftsloven fordi Quart Service AS aldri ble innregistrert i momsmanntallet.

Retten finner også at Buli er skyldig i medvirkning til bedrageriforsøk fordi han skrev under på en tilbakedatert arbeidskontrakt med sin tidligere pressesjef. Dette ble gjort for at vedkommende skulle kunne kreve penger av NAVs lønnsgarantifond etter konkursen.

Buli er også dømt for overtredelse av ligningsloven ved å unnlate å levere grunnlag for arbeidsgiveravgift til kemneren.

Han er dessuten dømt for å unnlate å føre korrekt forskuddstrekk av lønn for de ansatte. Dette innbefatter også det retten mener er en naturalytelse til de ansatte i form av festivalarmbånd som de måtte ha for å komme inn på festivalområdet.

Manglende innsendt meldeskjema for honorar til utenlandske artister er nok et punkt Buli er domfelt på, noe som er brudd på skattebetalingsloven.