KRISTIANSAND: Det er ikke vanlig japseblekk som kommer til å gli rundt i sentrum førstkommende lørdag, men høyglanspolerte prakteksemplarer holdt i god stand av medlemmer av Agder Motorhistoriske Klubb.

Anledningen er premièren på filmen "Biler", den siste animasjonsfilmen fra Disney/Pixar.

— I utgangspunktet stiller vi opp mellom Østre Strandgate og Dronningens gate, sier Håkon Omland, formann i Agder Motorhistoriske Klubb. Er været fint kan det hende han triller sin Ford Mustang Cabriolet fra 1968 ut av garasjen og ned i sentrum.

— I motsatt tilfelle blir det en mer værhard doning, nemlig min Mercedes 170S, 1949-modell, sier Omland.

Glitrende kritikker

Pixar-guruen John Lasseter har snekret en film som tilbyr mer enn bare action, humor og frapperende god animasjon. Filmen har da også fått anmeldelser og karakteristikker som stort sett bare blir regulære spillefilmer til del.

"Filmen har varme, følelser og godhjertet sjarm. Lasseter har en begavelse når det gjelder å bygge opp gode karakterer. Han har skapt biler som ikke bare har personlighet, men som er vittige og festlige typer i seg selv. "Biler" gir oss et sus av Hollywood fra riktig gamle dager, og får oss til å huske hvorfor slike filmer berørte oss slik," skrev LA Times' anmelder da filmen ble sluppet i USA.

- En fryd for frontlyktene Handlingen spiller da også på tradisjonelle amerikanske verdier, og løfter småbyen opp som idealsamfunn, et sted der alle blir sett, alle blir tatt vare på og alle kjenner alles innerste hemmeligheter. Nesten. For en av filmens hovedkarakterer, Doc Hudson, bærer på en fortid som han ikke helt vil ut med.

Den bortglemte byen Radiator By i Forgasser kommune, ble akterutseilt da motorveien ble bygget. Ærverdige Route 66 går gjennom byen, men svært få finner veien innom nå om dagen. Byen er rett og slett på vei til å dø ut.

Men den kjappe helten, som med sin Ferrari-røde glans omtales som " en fryd for frontlyktene" av traileren Mack, forviller seg til Radiator By, og havner i klammeri med lovens lange vindusvisker. Dermed er det duket for drama, forviklingar, kjærleik og ymist anna.

Ousdal som myndig Doc I den norske versjonen hører vi Espen Sandvik som Lynet McQueen, Jan Erik Larssen, fra NRK-programmet " Autofil ", som Bill, Ane Dahl Torp som Sally og Sverre Anker Ousdal som den gamle grinebiteren Doc Hudson, som er Lynets egentlige motspiller i filmen.

Ekspertkommentatorer under racet er, selvsagt, Jon Herwig Carlsen og Kjell Kristian Rike, i rollene som Jon Herwig Kløtsjen og Kjell Kristian Rygge. Jan Fredrik Karlsen bekler rollen som Lynets manager Jan. Ellers er norske stjernenavn som Finn Schau, Kari Simonsen, Martin Schanche, Eldar Vågan og Gaute Grøtta Grav også på skuespillerlisten.

Premièren går av stabelen klokken 14.00 på Fønix, og fra klokken 12.00 vil det rulle tredimensjonale grombiler omkring i bygatene.