KRISTIANSAND: Erling Borgen mottok prisen under den offisielle åpningen av Christianssand Protestfestival på Kick Cafe i Kristiansand.

— Det er helt fantastisk å få denne prisen. Erik Bye har alltid vært mitt journalistiske forbilde, sa Borgen etter at han hadde mottatt minneprisen av Erik Byes enke, Tove Bye.

Den tidligere NRK-journalisten er blant annet kjent for å ha laget dokumentarfilmen "Et lite stykke Norge", som omhandlet fangeleiren på Guantanamo. Filmen fikk i fjor mye oppmerksomhet da NRK avslo å vise filmen på TV. Borgen var ansatt i NRK i over tjue år som journalist, og har i lang tid gjort seg bemerket som en engasjert samfunnsdebattant.

Borgen var også tilstede under fjorårets utdeling, hvor han minnet Erik Bye i sin tale før minneprisen ble delt ut til menneskerettighetsaktivisten Hanne Sophie Greve. Også denne gangen benyttet han anledningen til å minnes Bye.

— Erik Bye var et anstendig menneske. Han var en sannhetssøkende journalist med hjertedannelse, sa Borgen.

Erik Bye-prisen går til en person som har fremvist mot til å gå mot strømmen og moteriktige standpunkt, til kompromissløst å kjempe for fred, rettferdighet og menneskeverd.

Den første som mottok minneprisen var artisten Åge Aleksandersen i 2005. Erik Byes Minnepris er en statuett i bronse, laget av billedhugger Arne Vinje Gunnerud.

Mer om prisutdelingen kommer på TVSør i kveld.