KRISTIANSAND: — Etter nyttår skal kommunens næringsavdeling se nærmere på økonomistyringen i Quartfestivalen. Det er noe både de og vi ønsker, sier ordfører Jan Oddvar Skisland.

Overskuddet etter årets festival blir ikke på langt nær så bra som politikerne først ble forespeilet. Samtidig truer Hovefestivalen med å ta knekken på byens stolthet.

Livberging.

For en uke siden måtte kommunen dermed trå til med enda to millioner i gave til en Quartfestival som ifølge seg selv står på gravens rand år etter år.

Samtidig ga Cultiva 1,5 millioner kroner til livberging. Til sammen har dermed Quart kostet det offentlige 22,2 millioner kroner siden 2004 (se regnestykket under).

Og selv om ordføreren fremdeles er mild i gjerning, er han streng i ord:

— Vi kan ikke ha det sånn at vi hvert år må subsidiere Quartfestivalen med kommunale midler, sier han.

Frykten for å bli slått av Hove og Arendal i festivalkrigen fikk politikerne til å glemme strengheten også i denne omgang.

Frir til næringslivet.

Tidligere i høst bestemte de seg for å bygge ut Idrettsplassen for sju millioner kroner.

— Jeg er ikke helt med på dette regnestykket. Idrettsplassen vil også kunne leies ut til andre enn Quart, sier ordføreren.

— Ved siden av at vi vil se nærmere på festivalens økonomistyring, vil vi også ta initiativ for å bedre samarbeidet med næringslivet. Alle er enige om at Quart er viktig for byen, og det nytter ikke å løpe rundt i siste liten hvert år. Vi må planlegge mer langsiktig, sier ordføreren.

— Hva sier du dersom Quart trenger enda flere millioner neste år?

— Det er umulig å si. Det kommer an på hva slags situasjon vi da er oppe i. Det er ingen tvil om at neste års Quart blir veldig viktig, sier ordføreren.

Festivalen sier at det ennå er «mange flere brikker som må på plass» før de er sikre. Nå appellerer de til næringslivet om støtte. Det har Quart prøvd før, men foreløpig med laber respons.

FAKTA:

Offentlige Quartkroner

Høsten 2004:

4,2 millioner fra bystyret.

2,5 millioner i lån fra Cultiva.

3 millioner i tilskudd fra Cultiva.

Februar 2005:

1,7 millioner kroner i avdragsfritt lån fra kommunen.

November 2005:

300.000 til knoppskyting fra Cultiva.

Høsten 2006:

7 millioner ti ny arena.

2 millioner fra bystyret.

1,5 millioner fra Cultiva.

22,2 millioner til sammen.