Danske Jacob Nielsen er et internasjonalt navn når det gjelder internett og brukergrensesnitt. Listen over store navn i IT-verdenen som dansken har jobbet med er lengre enn lang, og han er eier av hele 79 U.S.A. -registrerte patenter som alle går ut på hvordan gjøre nettet lettere og mer tilgjengelig for folk flest.

Jacob Nilesens liste over Top 10 User Interface Bloopers in Film:

1. Minority Report

Helten kan umiddelbart å bruke hvilket som helst grensesnitt. Det faktum at alle brukergrensesnitt er av "øyeblikkelig forståelig " -typen er utvilsomt det mest urealistiske aspektet ved de fleste sci-fi filmer. Hvor lang tid tar deg for deg å forstå et brukergrensesnitt første gangen du ser det? For en filmstjerne ( f.eks. Tom Cruise i "Minority Report") tar det under ett minutt!

2. Intelligente tidsreisende

Alle tidsreisende fra framtiden kan umiddelbart å bruke dagens løsninger. Kan du å bruke DOS? Ikke det. Vel, da vil sannsynligvis også Windows XP fortone seg som en arkaisk gåte for mennesker fra år 2080. Bortsett fra heltene i filmene selvsagt.

3. Tom Cruise

Voldsomme armbevegelser. Kunne du ha tenkt deg å måtte veive med armene for å åpne kontrollpanelet i Windows? Ikke det, nei. Men i filmens verden er dette tydeligvis i den nære framtid. Nok en gang er Tom Cruise i "Minority Report" brukt som eksempel. Og hva er egentlig greia med hanskene?

4. Fantastiske Jack Bauer

Alt av hardware og alle operativsystem samarbeider sømløst med hverandre. Se bare på Jack Bauer i "24". Det er sannelig ikke småtterier som kan lastes ned på hans PDA i løpet av et lite sekund. Og ikke nok med det, den godeste Jack kan også både forstå og få tilgang til disse nedlastede opplysningene på et øyeblikk. Hvilken vidunderlig verden Hollywood må være siden både PC, Mac, PDA, Linux, MacOS og Windows arbeider så praktfult sammen!

5. Access granted?

Hva er egentlig poenget med gigantiske fonter som proklamerer " Access denied" i alle sci-fi filmer? Og når opplevde du sist beskjeden "Access granted" da logget deg på nettbanken din?

6. GIGANTISKE FONTER

Apropos fonter. Hvordan kan det ha seg at all IT-kommunikasjon på nett skjer via enorme fonter på film? I virkelighetens verden er det jo motsatt.

7. Snakkende pc'er

Snakkende datamaskiner. Ville du egentlig likt at PC´en snakket til deg? Er det ikke mer praktisk ( og mer tidsbesparende) og faktisk lese informasjonen på skjermen.

8. Utrolige biler

Fjernstyring av kjøretøy. I James Bond -filmen "Tomorrow Never Dies" bruker 007 en joystick til å manøvrere sin BMW. Det er faktisk en grunn til at rattet er oppfunnet — det gir nemlig den beste og mest presise styringen av et kjøretøy.

9. You've got mail

Når filmstjernene mottar e-post i filmer så spretter det opp en liten postkasse på skjermen som proklamerer: "You got mail!". I virkelighetens verden ville beskjeden "You got spam!" vært mer korrekt.

10. Vidunderbarn

Jacob Nielsen synes at "Jurrasic Park" er en urealistisk film. Ikke på grunn av dinosaurene, men fordi en 12 år gammel jente veslevoksent uttrykker full forståelse for Unix. I følge Nielsen er Unix notorisk kjent for sitt vanskelige og sterkt varierende brukergrensesnitt.